Левски е по-богат клуб от Лудогорец! Истина е…

0
levski slaviq 171
- -

ПФК Левски е клуб, който изживя много в последните десетина години. Това е може би най-тежкият период в историята на синия тим и неговите привърженици.

В тези години хегемон у нас е Лудогорец. Управляваният от братя Домусчиеви клуб генерира огромни приходи от европейските клубни турнири и продажби на футболисти. Сумата може би вече надхвърля общо 200 милиона лева. Като тук не броим парите от спонсори, тв права и продажба на билети, колкото и те да се лимитирани в българските футболни условия.

И все пак Левски е по-богат клуб от Лудогорец. При правилно управление сините могат да дръпнат с много висока скорост в приходната част и при още по-правилен маркетинг финансите да станат с големи плюсове в балансите на дружеството. Най-голямото богатство на Левски са феновете и обществената подкрепа. Тя е безпрецедентна, сравнима може би само с един друг клуб, който претърпя известни метаморфози.

Синята идея се споделя от половин България, от много млади хора, а и от много хора с успешен бизнес, разполагащи със средства. Правилните послания, добрите игри и победите биха върнали огромна част от привържениците на стадион Георги Аспарухов. В същото време това веднага ще се отрази и на продажбите на клубни артикули. Има и други форми за генериране на приходи, които могат да се използват при повишен зрителски интерес. Така, както се прави в нормалните държави на Запад. Привличането на тази база и на разширен брой малки спонсори също е опция, която може да бъде използвана, като тя е напълно реалистична.

Клубът има много резерви и при проекти свързани с мултимедийни и тв платформи, както и при комуникация с феновете, не само на стадиона и в столицата, но и в цялата страна. Това е ресурс, което нито едно ръководство до този момент не е използвало. А този ресурс е безценен и много по-скъп от парите на Лудогорец и Домусчиеви. Защото в Разград орлите никога няма да имат този легендарен и митичен статут, нито пък ще бъдат подкрепяни по този начин, както могат сините фенове.

Ако новият собственик и новите мениджъри успеят да ангажират тези колосални резерви, то това ще бъде още един мощен импулс за Левски в условията на пълно реформиране и на трансформацията в една печеливша и ефективно работеща структура.