Лудогорец стигна до целта с драма и въпросителни

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Лудогорец е сериозен футболен клуб, който задължително си поставя цели. И независимо как те ще се импровизират, всъщност са сравнително ясни. Първо, Лудогорец печели задължително титлата, защото, ако това не се случи, директно изхвърчат зад борда и оттам нататък не се знае въобще какво ще им се случи. Второ, трябва минимум да попаднат в груповата фаза на Лига Европа, за да играят до зимата на международната сцена. Това им е жизнено необходимо, за да поддържат илюзията за
мощ и величие. И третото, което реално ги интересува, е да стигнат до Обетованата земя – групи на ШЛ. Със сигурност не харчат десетки милиони евро заради около 50-те фенове, които бяха на трибуните на „Людски врът“. Нищо против хората, просто за клуб като Лудогорец важна е рентабилността.

Лудогорец отстрани след два трудни мача Марибор. Справиха се с големи мъки със словенците, защото сами си направиха живота тежък. Срещу този Марибор огромни шансове щеше да има дори Левски. А Лудогорец е много напред. И трудностите, които изпита отборът срещу абсолютно несъстоятелния съперник, издават много тежки системни симптоми, които или ще бъдат преодолени, или окончателно ще обърнат колата. Лудогорец е затънал здраво в тресавището на сгрешената си политика в последните 3 години и спешно трябва да търси правилните решения. Фактът, че ги измъкнаха Марселиньо, Вандерсон и Моци, е много смущаващ. На терена всъщност от новата селекция бяха по-невзрачните Баджи и Жоржиньо, а ги нямаше големите надежди Битон и Чибота. Това е показателно доколко върви реформата в Разград.

Станислав Генчев, който явно има някакви бледи надежди да накара братя Домусчиеви да привидят в него следващия Ивайло Петев, избра най-резонния подход – на бой отиват само старците. И те го спасиха.

Лудогорец изигра перфектно първо полувреме и ужасяващо второ. Реално погледнато, при ритъма на играта можеше да се стигне и до сериозна конфузия с пълен обрат. Но се размина, българският шампион отново е в груповата фаза. За четвърти път поред, което трябва да се отбележи като огромно постижение. За отбор от Източна Европа, като изключим Русия и Украйна, това е много сериозен атестат. Това показва, че вече
има постоянство.

Но трябва и да се отбележи, че Лига Европа е нещо като помощно игрище на ШЛ и потокът, през който минават такива като Лудогорец, е като нощна разходка в осветен парк. А такива като ЦСКА-София влизат в гората и там могат да ги срещнат всякакви зверове. Точно заради това за мен това участие на Лудогорец в груповата фаза на 95 процента бе спечелено на 24 май, а не на 29 август. Припомням, че на 24 май Лудогорец спечели за осми път шампионската титла, а всички знаят обстоятелствата около мача с Черно море и финиша на първенството. Да биеш ТНС, Валур и този несъстоятелен Марибор, моля ви, това просто не е сериозно.

Мачът на „Людски врът“ обаче е много показателен за това, което ще се случва с разградчани в следващите три месеца. А те едва ли ще бъдат триумфални за тях. Групата, в която влязоха, е повече от добра, ако целта е излизане от нея. ЦСКА Москва, Еспаньол и Ференцварош са имената на съперниците. В подобна компания Лудогорец преди 6 години излезе като първи с 16 точки. Тогава обаче същите онзиденшни герои бяха и с 6 години по-млади. Настоящият Лудогорец вероятно ще срещне огромни проблеми дори със спечелването на някой отделен мач. ЦСКА Москва е в период на огромни промени, но те вървят към успешен край. Отборът си стъпва на краката. Еспаньол е средняк за Испания и добре познато име в Европа. Способността им да вдигнат интензивността на мача не е по силите за адекватен отговор не само на Лудогорец, но и на който и да е клуб от Изтока. Еспаньол задължително ще продължи, те имат добри традиции в Европа и ще гонят мачове в март, април и май. Ференцварош са ясни, преди 40 дни те победиха Лудогорец и в двата мача. Сега ще играят още два. Може само да гадаем дали Лудогорец ще бъде по-готов да се конкурира с унгарците. След година може би да, в такъв кратък отрязък – по-скоро не.

Така или иначе шестте мача ще дадат на Лудогорец най-важното. Те ще са във фокуса, широката публика, която пропусна съзнателно двубоите им с ТНС и Валур, отново ще ги гледа масово. Това е много важно за проекта им – да бъдат над другите от кочината, както казваше един мустакат комсомолски деятел. По-важно обаче е да обърнат негативната тенденция, която бе затвърдена с поведението им през второто полувреме в Марибор. Във вторите 45 минути се видя, че те в момента не могат да имат сериозни претенции за европейска легитимност. Да, клакьорите ще извадят от сто кладенеца вода как Лудогорец продължава да си бъде класа, но това просто не е вярно. Истината е, че са много далеч от истината. Имат 2 варианта -или да се заблуждават, или да направят реформата правилно. Предвиждам, че букаите на собственото им високомерие ще ги държат здраво в тресавището. И тогава ще станат като другите в България с лимит за европейска непълноценност. И ще отбележат както на „Герена“ 13 години от влизането в ШЛ. Или както на „Армията“ 14 от победата над актуалния тогава европейски шампион Ливърпул на „Анфилд“.