Невидимият Дени Алар

0
deni alar 1
Снимка: levski.bg
- -

През лятото Левски привлече 8 нови футболисти. В единственото си интервю пред медиите новият спортен директор на сините Ивайло Петков заяви, че най-труден за осъществяване е бил трансферът на Дени Алар. Шефът стоял няколко дни във Виена, а от другата страна спрели да вдигат телефона си.

Визитката на 29-годишния нападател е повече от добра и в началото всеки си мислеше, че е имало защо да се чака да се накани да смени Рапид с „Герена“. След това бе преглътнат и фактът, че всъщност се е присъединил към лагера контузен и ще пропусне голяма част от подготовката.

Дебютът на Алар бе впечатляващ. Влезе като резерва в реванша от първия квалификационен кръг на Лига Европа срещу Ружомберок. А след няколко минути с хубаво воле с левачката опъна мрежата.

Включването му при визитата на Етър (0:0) бе обнадеждаващо – излезе няколко пъти на позиция, пропусна добра ситуация. Затова и започна като титуляр срещу АЕК в Ларнака. В началото той бе изведен сам срещу вратаря, но вместо добро поемане, нахлуване в пеналта и гол, сините фенове получиха нещо просто – едно изплюване на топката по посока на средата на вратата право в противниковия страж. Счупи ли се нещо тогава в Дени, който в миналото е бил „чуплив“?

Титуляр срещу Ботев Пловдив – нищо в актива му. В стартовата единайсеторка срещу Царско село – нулева продукция. Резерва срещу Берое, тихо завръщане сред титулярите за Витоша Бистрица. Една минута на терена – тактическа смяна, срещу Локо Пд и гледане на дербито с ЦСКА-София от скамейката. Наблюдавайки как „взетият за „бъдещето“ младок Роберта вкарва в трети пореден мач и не изпуска от ръцете си завоюваното място в състава.

Точно Алар трябваше да бъде голмайстор, той – опитният футболист, да води сините напред. Нищо подобно. 29-годишният нападател изглежда много, много далеч от най-добрите си дни. Всъщност, изглежда изпаднал в дупката, в която е бил в Рапид през миналия сезон. Тогава той започва добре кампанията, но от 2 септември 2018 до 6 април 2019 година така и не намира път към вратата на противника. През месец април в местните медии се появява статия (в abseits.at), в която се твърди, че Дени не се намира на себе си. И главната причина за това е, че е ползван като единствен нападател в схемата на Рапид.

„В клуба знаеха за тези му проблеми и затова не подновиха договора му през лятото на 2016 година, а го пуснаха в Щурм Грац (в този тим Алар прави най-резултатните си сезони). Дени не е свикнал да бъде единствен в предни позиции. Когато е сам, е лесна плячка за противниковите защити, той е просто невидим. До него трябва да има силен таран, който да печели дуелите, а Алар да се върти наблизо. Защото явно изпитва страх от здравите единоборства. В миналото е имал проблеми с ахилеса, метатарсалната кост – неща, които са оставили отпечатък върху него“…

Ситуацията за Дени от пролетта досега явно не се е променила. Ново място, но същите проблеми – схема с един централен нападател, липса на голове, когато е на терена. Щяхме ли да видим различен Алар, ако бе вкарал в Ларнака? Никой не може да каже. Но е факт, че и в Левски австриецът е невидим. А точно около него трябваше да се гради силен отбор. Паузата е удобен момент нападателят да се събере. Не го ли стори, то престоят му на „Герена“ ще е излишен лукс за сините.