За Левски паузата за националите е спирачка, а не трамплин

0
- -

8 кръга от първенството вече се изтърколиха. В тях Левски допусна 1 загуба (1:3 от Берое на „Герена“), направи 2 равенства – 2:2 срещу ЦСКА-София и 0:0 с Етър на „Ивайло“, и спечели пет победи. Активът от 17 точки нарежда сините на второ място в класирането, с изоставане от 1 пункт от Лудогорец.

В момента възпитаниците на Петър Хубчев са на лагер в Добринище и Банско. Там отборът ще подобрява физическата си подготовка, ще отработи и някои тактически елементи. Треньорът ще има време на спокойствие да пипне някои неща, без да трябва да бърза, защото следващият мач предстои. Причината за глътката въздух е паузата в първенството заради евроквалификацията на националния отбор срещу Англия. След нея обаче идва труден съперник – на 15 септември, неделя, от 20:15 часа Левски ще приеме Черно море на „Герена“. И не бива да допуска издънка, за да продължи да следва плътно по петите Лудогорец. Със сигурност тепърва вниманието на разградчани ще се раздвои – те ще отправят сериозен поглед и към груповата фаза на Лига Европа. На двата тима им предстои сблъсък в началото на октомври – дотогава, а и след това столичани са длъжни да се държат здраво на хорото и да не изпускат лидера.

За да се случи това, Петър Хубчев трябва да направи така, че да спре тенденцията Левски да се дъни след прекъсване в шампионата. През изминалите два сезона именно мачовете след пауза „изядоха главата“ на отбора. От 8 подобни срещи, сините взеха само една, загубиха цели 5, а две завършиха наравно.

Точно преди последния такъв случай се заговори, че Хубчев ще смени Георги Дерменджиев начело на Левски. Това се случи в навечерието на евроквалификацията с Косово на 25 март. Дали това повлия, не е ясно, но 6 дни по-късно сините не успяха да победят у дома Ботев Пловдив – 1:1 на 31 март.

Месец по-късно, след 1:2 от Берое у дома на 26 август, Дерменджиев бе уволнен и стана само въпрос на време назначението на Хубчев да бъде официализирано.

През есента на 2018 година сините неизменно се дънеха след прекъсването – това бе най-големият проблем на Славиша Стоянович. Сърбинът със словенски паспорт започна начело на столичани с 5 поредни победи. Тогава дойде пауза за националния тим, а след нея сините паднаха с 0:1 от Локо Пловдив на „Лаута“. Последваха три последователни успеха, прекъсване и… 0:1 от Лудогорец в Разград. Двубой, с който бе сдаден върхът в класирането, а след това отборът така и не се върна на него. А илюзиите за нещо повече в първенството съвсем се изпариха след нова пауза
през ноември – 1:3 от Ботев Враца на „Герена“.

Италианецът Делио Роси също имаше проблеми в двубоите след пауза в шампионата заради националния отбор. През 2017/18 под негово ръководство отборът загуби 2 подобни срещи, в една завърши наравно и само веднъж спечели. Това се случи на 15 октомври 2017-а – 1:0 над Етър на „Ивайло“ след гол на Давид Яблонски.

Отново е пауза, отново се задава тежък мач. А сините фенове си пожелават Петър Хубчев да знае рецептата как прекъсването да бъде използвано като трамплин, а не отново да се окаже спирачка.