Черно море без победа над Левски в София вече 61 години

0
levski cherno more stanislav kostov
- -

Черно море гостува на Левски утре в опит да спре една от най-дългите серии в историята на българския футбол. Варненци не успяха да запишат победа в нито едно от последните си 53 гостувания срещу Левски в София. За последно „моряците“ са удряли „сините“ в столицата на 26 април 1958 година, припомня „Меридиан мач“. Тогава печелят с 1:0 с гол на Христо Лазаров. От този мач изминаха вече 61 години. 53-те неуспешни мача за Черно море в София включват 10 равенства и 43 загуби при голова разлика 30-136.

През миналия сезон двата отбора се изправиха два пъти един срещу друг на „Герена“. В първия от тях Черно море бе на секунди от това да сложи край на тази черна серия. В добавеното време обаче юношата на „сините“ Илия Димитров се пребори за една топка, подаде на Давиде Мариани, с чието попадение Левски се добра до 2:2. След това „моряците“ претърпяха истинско фиаско -1:5!

Извън тези 53 мача Черно море все пак успя да измъкне една победа при визита на „Герена“, но тя бе в турнира за Купата -с 3:2 след продължения през есента на 2016 година. Треньор на „сините“ тогава бе Елин Топузаков, а на варненци – Георги Иванов.

В цялата история на българския футбол има само едно съперничество, в което е записвана по-голяма серия без победа като гост на един от двата отбора. Това се случи в мачовете между ЦСКА и Локомотив (Пд), като „черно-белите“ нямаха успех при 57 опита.

За отбелязване е също така и друг факт, че 46 от 53-те неуспеха на Черно море срещу Левски са били на „Герена“. В останалите случаи двубоите обикновено са се играели на „Васил Левски“.