Мартин Петков – първият с гол за Левски, роден през новия век

0
- -

На 25 септември 2019 г. Левски победи с 5:1 втородивизионния Спартак Варна в двубой от 1/16-финалите за Купата на България. В 53-ата минута на стадиона в Балчик в игра за сините се появи юношата Мартин Детелинов Петков. Не бяха изминали и 2 минути, когато след изпълнение на корнер Алар стреля в гредата, топката достигна до младока, който отблизо с левия крак я прати в мрежата. 80 секунди по-късно момчето с №79 на гърба овладя дълъг пас в наказателното поле. Укроти топката с десния крак, а след това с левия прониза вратаря!

Кой всъщност е Мартин Детелинов Петков – 17-годишният хлапак, който стана първият футболист на Левски, роден през новия век, отбелязал гол? Той е от Нови Искър, типичен шоп, пише „Тема спорт“. Връстниците му го описват като твърдоглав, но много работлив. Талантът му е съзрян от треньора Борислав Кьосев. Именно той го взима на „Герена“, моделира го, налага го като централен нападател (при мъжете засега е ползван като крило).

Мартин е роден на 15 август 2002 година. През миналия сезон е голмайстор на своята възраст (той е и юношески национал), преди да бъде качен при 19-годишните. Има голяма работоспособност, определян е за най-трудолюбивия в школата. Тренира като луд – не само на игрището, но и във фитнеса, което личи и от здравото му телосложение. Едно от любимите му упражнения е да дърпа въжета. Въпреки възрастта си е описван като професионалист. На „Герена“ винаги е с кутия с домашно приготвена здравословна храна и бутилка с вода – държи да е хидратиран. Заради всичките му качества от клуба миналата есен му предлагат професионален договор. Той обаче отказва да го подпише и в един момент сините се притесняват, че ще го изпуснат. Тогава треньорът на мъжете Славиша Стоянович бил посъветван да иде да го гледа. След като го наблюдавал в 2 занимания, специалистът го извикал и провел разговор с него. Казал му, че ще го вземе в първия отбор, както и че ще го включи в списъка за зимна подготовка. Така и направил, а това било достатъчно за юношата, да остане на „Герена“. Стоянович харесва характера му, това, че е голаджия, че гони до дупка съперниците. Играе с двата крака, като десният му е по-силен.

Стоянович обаче за кратко му е треньор. Заменилият го Георги Дерменджиев е човекът, който му дава шанс за дебют. На 14 април 2019-а той го пуска в домакинския двубой срещу Лудогорец (0:2) от плейофите. Петков заменя Станислав Иванов в 74-ата минута. До края на сезона играе още в един сблъсък с Лудогорец, 2 с ЦСКА-София, 2 с Берое и 1 с Ботев Пловдив. На 24 май за първи път е титуляр – при 1:3 в Стара Загора, като остава на терена 19 минути.

Петър Хубчев също оставя юношата при мъжете. Пуска го на терена още в първия кръг – при 4:1 над Дунав в Русе. Мартин продължава да тренира с батковците, но участва и в 5 мача за старшата възраст този сезон. В тях вкарва 5 гола. Ако получи нов шанс от Хубчев и го оползотвори както в Балчик, слизанията при юношите обаче вече ще са рядкост.

Петков направи заявка, че може да се развие и превърне в силен футболист. Трябва да продължи с упоритост и търпение.