Генчев е тормозил Левски с 6 отбора

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Треньорът на Лудогорец Станислав Генчев е човек пряко свързан с Левски, но и един от тези, които макар и минали през „Герена“, впоследствие са нанесли много неприятности на „сините“. Сегашният наставник на „орлите“ е нов в бранша и за някакви тенденции от негова страна спрямо другите отбори е рано да се говори. Но като играч той се е изправял много (19) пъти срещу Левски. Той пристигна на „Герена“ в края на 1998 година от тима на Ботев-Булмекс (от град Дебелец). След това първоначално бе преотстъпван от Левски в други тимове като Велбъжд (Кн), а впоследствие напусна завинаги „сините“.

Кариерата му след това премина през доста отбори, като той се е изправял срещу „сините“ с екипите на 6 различни клуба. Това са Велбъжд (Кн), Литекс, Черно море, Монтана, Лудогорец и Славия. С всеки от тези тимове той е взимал точки от „сините“. Цялостният му баланс също е положителен. В 19-те мача той има 8 победи, 5 ремита и само 6 загуби.

Още при първия си период като преотстъпен – в Кюстендил, той стигна до успех с Велбъжд над Левски с 2:1. Той обаче бе в последния кръг, когато „сините“ бяха шампиони, а кюстендилци имаха остра нужда от трите точки, за да финишират трети.

След това Генчев игра в Черно море през сезон 2003/04 под ръководството на Вили Вуцов. В този сезон той не загуби в нито един от двата си мача с Левски. Двата отбора завършиха 0:0 на „Герена“ и на „Тича“.

Като играч на Литекс той загуби само един от 6 мача срещу „сините“. Все пак загубата бе запомняща се – с 2:6 на „Герена“, като в този двубой Генчев получи червен картон.

Като играч на Лудогорец той също е с положителен баланс срещу Левски и със само една загуба — с 0:1 на „Георги Аспарухов“ през май 2013-а. Мач, който трябваше да е шампионски за Левски, но не се оказа, а „сините“ загубиха титлата в последния кръг със Славия. По-рано същия сезон пък Лудогорец бе спечелил в Разград срещу Левски с 2:1 с два гола на Генчев. Това бе едва един от едва трите мача в кариерата му, в които той се разписа два пъти.

Със Славия пък участва в най-голямата като разлика в головете победа на „белите“ над „сините“ в последните 20 години – с 3:1 през 2014 година.

Успя веднъж дори да им вземе две точки и с непретенциозен тим като Монтана.

Днес се открива съперничеството му със „сините“ и като треньор, като от показаното до момента Генчев има основание да влезе със самочувствие в този сблъсък.