Крушчич не може да е решение за ЦСКА-София! Усеща се тотална и безвъзвратна абдикация от високите цели

0
Снимка: cska.bg
- -

Назначението на Милош Крушчич за старши треньор на ЦСКА-София носи натрапчивото усещане за тотална и безвъзвратна абдикация от високите цели, афиширани в началото на сезона. Професорът Люпко Петрович се оказа неспособен да овладее ситуацията, а сега отборът бе поверен на неговия студент от първи курс. Това се казва странно решение!

Истината е, че в ЦСКА-София изведнъж се оказаха неподготвени за треньорска рокада в хода на полусезона. Защо се получи така, при положение че отдавна беше ясно – Люпко ще помогне за евротурнирите, той е изморен и не желаеше поста на всяка цена? Задържа се дори по-дълго от очакваното. А и играта от началото на сезона не вървеше, феновете недоволстваха от стила и резултатите… Всичко това трябваше да накара армейците да търсят варианти за поста по-отрано. За да не се налага сега Кристиано Джарета да ни убеждава, че точно Крушчич е най-добрата опция, защото бил близо до отбора в последните месеци. Това наистина ли е достатъчен аргумент за наставник на ЦСКА-София? Окей, Крушчич познава най-добре играчите. Но и те познават него. И до този момент не сме видели да оставят сърцата си на терена в негова чест. Нито пък да похвалят провежданите от него тренировки с „добро качество“ по думите на Джарета. Напротив, Крушчич е част от настоящите проблеми на ЦСКА-София. Той и досега участваше дейно в подготовката и даваше наставления от тъч линията. Какво изобщо би могъл да промени в позитивен план? Ще бъде ли авторитет в съблекалнята и доколко играчите ще имат респект от него?

Не е в негова полза и липсата на необходимия за кормилото на ЦСКА-София опит. Та Крушчич дори няма изкаран пълен сезон като старши треньор! В единия от двата клуба, които е ръководил, се е задържал едва три месеца. Впоследствие Земун изпада от първа лига на Сърбия. Другият му отбор пък звучи като от балкански виц – Металац Горни Милановац.

Трябва да признаем, че в това отношение има последователност в избора на наставници. Предшествениците на Крушчич също не бяха работили на високо ниво в последните години – Добри Митов в юношеската школа, а Петрович в отбори от Руанда и Виетнам.

Следната последователност се забелязва в ЦСКА-София през последните месеци – Добри Митов от помощник става старши, после консултантът му Люпко го сменя, а сега помощникът на Петрович – Милош Крушчич излиза на преден план…

ЦСКА-София имаше нужда от сериозна промяна, а назначението на Крушчич е по-скоро запазване на статуквото и тъпчене на едно място. А до зимата предстоят осмина и четвъртфиналите за утешителната купа…