Херо срещу Лудогорец – време за разчистване на сметки!

0
- -

Без никакво съмнение Димитър Димитров е сред най-добрите български треньори, и то в цялата история. Вече над 30 години Херо е в играта и навсякъде, където е бил, е оставял ярка следа. Заради това не се съмняваме, че така ще бъде и в Берое. Като знаем, че в Стара Загора рядко сменят треньори, а пред бургазлията целите сега няма да са титла и купа, а най-вече класиране в Топ 4, по всичко личи, че той може да остане дълги години под Аязмото. Началото логично бе повече от обещаващо – 4:0 над Ботев (Bp). В събота обаче предстои истински тест пред Димитров – гостуване на шампиона Лудогорец. Без никакво съмнение този мач ще е по-специален за Херо. Причината е ясна – той просто не получи това, което заслужаваше в Разград – време.

Нека се върнем назад – август 2017 г. Столът на Георги Дерменджиев се клатеше сериозно, а Димитър Димитров вече се беше качил на магистралата от Варна до Шумен и пътуваше към Разград. Лудогорец загуби с дузпи мача за Суперкупата с Ботев (Пд), а след срещата усещащият нещата Дерменджиев подаде своята оставка. Съвсем скоро Херо официално пое „орлите“. Но пък усети, че да водиш този отбор, не е никак лесно. Димитър Димитров бе чужд субект в Лудогорец. Той идваше на базата за тренировката и си тръгваше веднага след нея. А в Разград бяха свикнали Дерменджиев да е по цял ден на базата. Херо не криеше огромния си интерес към казахстанския футбол, а това определено не се харесваше на някои хора от ръководството на Лудогорец. Въпреки всичко, най-вече заради своите уникални треньорски качества, Херо водеше „орлите“ с успех. Той класира тима в групите на Лига Европа, а там разгърна своя гений, взимайки точки като гост на милионерите от Истанбул Башакшехир, побеждавайки Хофенхайм на Юлиан Нагелсман и постигайки историческия първи БГ успех в Португалия – 2:0 над Брага. Меденият месец обаче трая до ноември. Тогава Лудогорец изпусна мачбол за класиране на 1/16-финал в Лига Европа, правейки 1:1 с Брага. Само дни по-късно отборът загуби от ЦСКА-София вкъщи и напрежението се настани в Разград. Последва поражение у дома от Истанбул Башакшехир, което усложни ситуацията в групата в Лига Европа и таванът – загуба от Верея с 1:2. Горе-долу по това време се чуха първите атаки от страна на бразилците към Херо. „Стилът ни на игра не ми харесва. Това не е Лудогорец“, си каза в прав текст Марселиньо. А думите на влиятелния бразилец показваха накъде духа вятърът. Въпреки всичко, с целия късмет на света, Лудогорец прескочи своята група в Лига Европа, правейки 1:1 с децата на Хофенхайм в Германия.

Дойде и зимна подготовка, но в Разград не дадоха на Димитър Димитров да прави трансфери. Той имаше конфликт с бившия спортен директор Методи Томанов, който реално осъществяваше всички сделки на играчи. Херо иска този, Томанов отказва. Херо иска онзи, Томанов му предлага друг. Горе-долу така се развиваха преговорите. Ясно е, че при такава ситуация бургазлията няма как да бъде щастлив. Но въпреки това превъзмогна своето его и продължи напред. Той водеше здрава битка с ЦСКА-София за титлата. И като нищо можеше да я изгуби. В прекия мач за първото място в Разград на 6 април 2018 г., „червените“ водеха 2:1 до 85-ата минута, но след луд обрат с голове на Кешеру и Швиерчок, „орлите“ запазиха лидерската позиция и в крайна сметка станаха шампиони.

В навечерието на лятната подготовка за сезон 2018/19, обаче в Лудогорец взеха странно решение. Собствениците решиха да назначат бразилския ветеран Пауло Аутуори, а на Херо му бе предложено да остане един вид като негов помощник. Няма как себеуважаващ се специалист да приеме подобно предложение и логично Херо си тръгна. Времето обаче показа, че това е било грешка. С Аутуори „орлите“ не се подобриха с нищо. Бразилците завзеха изцяло властта, а титуляри бяха по 7-8 кариоки. В края на октомври миналата година от Разград се пръждосаха и Аутуори, и Томанов. Вторият спечели битката с Херо, но изгуби войната и в крайна сметка бе уволнен.

В Лудогорец Димитър Димитров не направи един трансфер. А това със сигурност не му се е случвало в нито един друг клуб. Той се върна в Иртиш, където преди това бе със статут на Бог. Както обаче става често, той си тръгна със скандали от Павлодар. И то грозни скандали, завършили със съд. Между другото през това лято името на Херо отново се завъртя за треньорския пост на Лудогорец. Бургазлията направи няколко изказвания за „орлите“, в които бе доста мил към бившите си работодатели. Той дори изгледа на живо реванша с Ференцварош от квалификациите на Шампионската лига. В крайна сметка обаче в Разград решиха да продължат със Станислав Генчев, чийто резултати са повече от отлични. Така Херо се озова свободен за Берое и в крайна
сметка прие тяхното предложение.

Ако погледнем назад, ще видим, че престоят на Херо в Лудогорец бе успешен. Защото след него отборът видимо свали нивото, което вдигна едва тази есен. В събота той ще има шанс за реванш, а битката му с младия съперник Станислав Генчев определено ще е зрелищна.