Отбраната на Лудогорец като детски конструктор! 8 сухи мрежи с 8 защити

0
- -

Плажната ивица на морето още беше препълнена с летовници, когато за последно Лудогорец допусна гол в мрежата си. Случи се в двубой от 6-ия кръг на първенството. Тогава близо до брега, в който се плискат вълните във Варна, разградчани победиха с 2:1 Черно море на „Тича“. Датата бе 18 август. В мрежата на Пламен Илиев се разписа Родриго Енрике. Офанзивният футболист на варненци го стори в 28-ата минута. От онзи момент до края на последния двубой на орлите в елита се изтърколиха 782 минути – 13 часа и 2 минути, в които отборът не допусна гол.

Началото на серията от „сухи срещи“ бе поставена при вече бившия треньор Стойчо Стоев – на 25 август при домакинското 0:0 със Славия. Именно този мач коства главата му. При наследника му Станислав Генчев Лудогорец навъртя 7 поредни победи, при това чисти.

Освен с двама треньори, поредицата бе постигната с 8 различни защитни формации – вратар плюс четирима бранители! Това показва, че тимът има отличен синхрон. И всъщност е като детски конструктор – частите са взаимозаменяеми и пасват отлично в дадена конфигурация – вадиш една, но със същите характеристики е следващата.

По време на най-добрата серия в историята за тима на вратата заставаха Пламен Илиев и Ренан дос Сантос. Те пазиха по 4 мача. Така първият вече има 6 сухи мрежи от началото на сезона, а бразилецът е с 5. Пред тях треньорите Стоев и Генчев въртяха 9 бранители. С най-много участия при рекордната серия са Жордан Икоко, Георги Терзиев, Антон Недялков и Станислав Манолев – по 5. От изброените Недялков бе ползван на две позиции – като централен защитник и ляв бек. След тях по мачове се нарежда Григоре – румънецът започваше като титуляр 4 пъти. С по три включвания в стартовата единайсеторка в този период са бразилците Сисиньо и Форстър. Козмин Моци и последното попълнение Талеб Tayaтa пък са започвали по веднъж, като израелецът дебютира в първенството в последния кръг при 2:0 над Царско село.

В миналите шампионати Лудогорец се свързваше с много отбелязани голове. През този, поне в първенството, е различно. Тимът е само с 4 инкасирани попадения в 14 кръга – средно по 0,28 на мач. Интересното е, че в изминалите 8 кръга в нито една среща на тима не са падали по повече от 2,5 попадения на двубой.