Заради тежките битки у нас: Защо Лудогорец да не жертва гостуването на ЦСКА?

0
- -

Лудогорец навлиза в решителната част от есенния полусезон. В оставащите седем мача до неговия край ще стане ясно дали „орлите“ ще запазят първото място в efbet Лига и с колко точки ще финишират пред конкурентите си, дали ще прескочат групите на Лига Европа, а отгоре на всичко има и гостуване на Септември (Сф) за Купата на България. Много е важно младият треньор Станислав Генчев и неговият екип да преценят къде да насочат своите сили и как да изцедят максимума от своите играчи без да ги пренатоварват. Ясно е, че с „гала единадесеторката“ няма как да се играе във всеки един мач. А само в рамките на една седмица идват три решителни мача – домакинство на Локо (Пд), гостуване на ЦСКА Москва и визита на ЦСКА-София на „Армията“.

Горе-долу ситуацията съвпада с тази от преди 2 години. Тогава на „орлите“ им предстоеше дерби с Левски в Разград, домакинство на Брага и жесток дуел с ЦСКА-София. Бившият треньор Димитър Димитров заложи на почти еднакви 11 в трите мача и от двубой на двубой Лудогорец играеше по-зле и по-зле. Резултатите го доказват – 2:0 над Левски, 1:1 с Брага и паднаха с 1:2 от ЦСКА-София, което тогава завърза първенството.

Сега в Разград трябва да преценят кои са техните приоритети – два или най-много четири мача на пролет в Европа или нова титла в България и евентуална атака на групите на ШЛ. В efbet Лига на Лудогорец му предстоят четири много тежки мача – споменатите с Локо (Пд) и ЦСКА-София, както и домакинство на Черно море и гостуване на Славия. Това са срещи, в които ако „орлите“ излязат с повече резерви, няма да могат да спечелят. Заради това най-логичното нещо изглежда да бъде жертван двубоя с ЦСКА Москва. Жертван от гледна точка на това, че Генчев може да пусне резервите именно в руската столица. Причините за това са няколко. Първо – няма никаква гаранция, че титулярите на Лудогорец ще вземат нещо срещу „армейците“, жадни за мъст заради унижението с 1:5. Второ – дори победа над ЦСКА няма да промени нищо, ако Ференцварош удари неиграещият за нищо Еспаньол. И трето, което е най-важното – така или иначе всичко ще се реши в прекия мач с Фради на 12 декември в Разград. Това ще бъде двубоят на истината за Лудогорец в Европа до края на 2019 г. Преди година „орлите“ излязоха с доста резерви при гостуването на Леверкузен и стигнаха до 1:1, така че понякога го има и обратния ефект.

Генчев е много млад треньор и реално сега влиза в една непозната за него територия. До момента винаги имаше как той да ротира своя състав, защото все единият мач от тежката седмица беше срещу по-лек съперник. Така че 38-годишният специалист е длъжен да оцени какво може да спечели и какво може да загуби в следващите решителни битки.