Титуляр на Левски подгони антирекорд на Влади Гаджев

0
- -

Португалският защитник на Левски Нуно Рейш получи втория си червен картон в дербито с ЦСКА-София. За първи път той бе изгонен в Мач №1 у нас миналата пролет – на 21 май 2019 година, пише „Тема спорт“. Тогава сините изоставаха с 0:1, а след изгонването на Рейш загубиха с 0:2.

Нуно подгони антирекордьора на Левски срещу отбор от „Българска армия“ – Владимир Гаджев. На 8 март 2014 г. при 1:0 за ЦСКА Гаджев влезе в историята на вечното дерби като първия футболист, получил 3 червени картона в сблъсъка. След финалния съдийски сигнал той се спречка с Омар Косоко (ЦСКА) и бе изгонен от съдията Георги Кабаков (сега изгонил и Рейш).

Първият му червен картон също не му бе показан, докато играеше на терена – в момент, в който седеше на резервната скамейка. Той бе отстранен на 1 ноември 2008 г. (1:1) след оспорване на съдийско решение. На 1 август 2010 г. при 1:0 за сините пък получи втори жълт картон за симулация в 81-ата минута, след като 20 минути преди това бе официално за професионален фаул. И при двете му предишни изгонвания пътя към съблекалните му посочи шуменецът Станислав Тодоров.

Така Гаджев задмина синята легенда Георги Аспарухов. Гунди на два пъти е отстраняван от игра за гневен отговор на провокации. Първият му червен картон е при 1:1 на 11 март 1967 г., а вторият -само два дни преди трагично да загине в автомобилна катастрофа на „Витиня“. На 28 юни 1971 г. той поема преждевременно към съблекалните заради удар без топка срещу Пламен Янков.

По две изгонвания в дербито имат още трима, но включително в срещи за купите. Първият е защитникът на Левски Стефан Методиев-Немски, който си „заработи“ две изгонвания за 7 участия в дербито (4 от тях – за първенство), останалите са Христо Янев (ЦСКА) и Елин Топузаков (Левски).

Вчера, освен Рейш, червен картон след края на срещата видя и капитанът на ЦСКА-София Петър Занев. Предишното дерби с изгонен по един от двата тима е от 18 април 2019-а, когато Жеферсон от ЦСКА-София и Серджиу Буш от Левски са отстранени от игра.