Спецсъдът оправда Гриша Ганчев по „захарното“ дело

1
Снимка: cska.bg
- -

Специализираният наказателен съд (СНС) оправда бизнесмена Гриша Ганчев по т.нар. „захарно дело“, което се проточи 5 години на първа инстанция, съобщава news.lex.bg. Оправдани бяха още деветима подсъдими, между които и синът му Данаил Ганчев. Единственият осъден е правнукът на писателят Димитър Талев – Милко, който получи условна присъда. Председателят на състава Лилия Георгиева е подписала присъдата с особено мнение.

Собственикът „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА-София“ беше пратен на съд през 2015 г. за неплатени данъци за 711 580,56 лева, което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според прокуратурата за продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него беше повдигнато и обвинение за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

„Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва“, били думите на бизнесмена, но те не били изречени пред Стефанов, а му били предадени от друг човек. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото.

Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на „Литекс Комерс“ и са обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани, но в следващите две години така и не стигна до съд. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Днешната оправдателна присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Още преди да приключи първото дело в спецсъда, Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар.

По него той е подсъдим с Илия Терзиев от Съвета на директорите на „Литекс Комерс“, управителя на захарния завод „Българска захар 2002“ Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова. Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на миналата година спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване.

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Жоро
Жоро
4 години по-рано

Е как няма да бъде оправдан ! Г.Г. е спонсор на ГЕРБ