Стойчо Стоев: Левски е на финал, ако бие Лудогорец! „Сините“ фенове ще помогнат

0
- -

Бившият старши треньор на Левски и Лудогорец – Стойчо Стоев, даде интервю преди двубоя между двата отбора за Купата на България. Ето какво сподели той пред „Тема спорт“:

Г-н Стоев, най-интересният четвъртфинал за Купата на България противопоставя Левски и Лудогорец. Какво очаквате от сблъсъка?
– При такива дербита, а Левски – Лудогорец е такова, ще има напрежение в двата отбора. Сините малко или много след загубата от Славия в неделя, разбраха, че тя ги отдалечава от лидера в класирането, и ще бъдат мобилизирани да се представят добре. Убеден съм, че публиката ще им помогне. Няма спор в това отношение. Докато от Лудогорец ще са по-спокойни, защото имат комфортна преднина на върха. Плюс това и трите отбора след тях загубиха в последния кръг на първенството – Левски, Локо Пловдив и ЦСКА, което е добре дошло за отбора на Павел Върба. Според мен гостите ще излязат по-спокойни в този двубой. Но знаете, че в един мач може да се случи всичко. Очаквам много интересен двубой.

Това ли ще е единствената цел за Левски до края на сезона – спечелване на Купата на България?
– Нормално е, защото всичко се решава в един мач. Ако успеят да отстранят Лудогорец, финалът е много близо. Със сигурност Левски ще направи всичко възможно, за да спечели в четвъртък. А плюс това сините ще искат да се реваншират пред публиката за загубата от Славия. Изключително важен мач за тях, но той ще бъде такъв и за Лудогорец. Разградчани ще искат да отстранят Левски, а плюс това и отдавна не са печелили купата. След отпадането от Лига Европа им остава да играят на два фронта. При Лудогорец има и възможност за ротация в състава, която да не се отразява на резултатите на отбора.

Плюс за Лудогорец ли е, че те не играха своя двубой в последния кръг на първенството?
– Донякъде може да е добре, но и не толкова. Преди това имаха мач с Интер, пътуваха до Милано, а след това бяха подложени на изследвания. Това, че не играха с Арда, е по-голям плюс, отколкото минус.

Какво ще кажете за представянето на Лудогорец срещу Интер на 1/16-финалите в Лига Европа?
– Каквото и да си говорим, Лудогорец се изправи не срещу кой и да е, а срещу Интер. Клуб, който е сериозно име в Европа. В първия мач се реши всичко, а в реванша се видя, че мислите на нерадзурите бяха към предстоящия мач с Ювентус. В този мач италианците играха като отбор, който вече си е решил продължаването в следващия кръг. Във втория двубой Лудогорец се представи на по-добро ниво в сравнение с първия.

Как ще коментирате проблемите, които настъпиха в Левски след Нова година и неяснотата в клуба? Какво ще кажете за действията на феновете след тези лоши новини?
– Ясно е, че след това, което направиха феновете, те заслужават само адмирации. Опитват се да спасят клуба. Но, когато в един момент собственикът, който издържа отбора, го няма, става много трудно. Имаш чужденци, на които в главите им започва да се върти мисълта какво ще става от лятото за тяхната спортна кариера. Не бива да се лъжем, защото те са дошли да играят в България, освен да градят име, а и да печелят пари. Това е нормално. В момента Левски е в комплицирана ситуация. Това, което правят феновете, е изключителен принос за клуба, но това ще е до време. След това трябва да се мисли по-генерално. Мисля, че вече се прави план от лятото как нещата да бъдат организирани.

Кои са силните и слабите страни, които забелязвате в двата отбора?
– Не бих казал, че е много етично да коментирам силните и слабите страни на двата тима, защото и аз съм треньор. Не е правилно да правя това. И Левски, и Лудогорец са си видели собствените плюсове и чуждите слабости. Предполагам, че ще акцентират върху тях преди двубоя с цел да излязат победители в края му.

През зимата Левски привлече един чужденец в лицето на нидерландеца Стайн Спиерингс и трима българи – Симеон Славчев, Деян Лозев и преди дни Георги Георгиев. Как ви се вижда селекцията на сините?
– В интерес на истината за два или три месеца е трудно да прецениш състоянието и качествата на тези футболисти. Трябва да мине известно време, за да видим дали стават, или не. Специално за Стайн Спиерингс има нужда от време, за да се аклиматизира към футбола, тренировките, културата и начина на живот в България. Не по-различно е и за българите, които идват в клуб като Левски, където много добре знаят, че публиката е много взискателна и трябва винаги да са на ниво. Трябва да изчакаме, а не да прибързваме със заключенията за качествата им. Нужно е да мине известно време и чак тогава може да се дадат конкретни отговори какво е направено през зимния трансферен прозорец.

Как ще коментирате решението на ръководството на Лудогорец да назначи Павел Върба?
– Не бих желал много да коментирам това, но има ръководство и то е решило, че това е удачният избор за треньорския пост в клуба. Павел Върба все пак има много добра визитка и това не трябва да се забравя. Но се вижда, че всички чужденци, които заставаха начело на Лудогорец, не успяваха да оправдаят очакванията, с които бяха дошли. Ще видим. Но, явно с впечатляващата си визитка Върба може да е и добър избор. Но това тепърва ще се види.

Изглежда ли всичко решено в битката за титлата?
– Не бих казал, че първенството е по-интересно, защото в първите кръгове след подновяването на първенството Левски и ЦСКА не взеха нужните точки, за да могат да застрашат сериозно Лудогорец, въпреки че и те загубиха две при гостуването си на Етър. От първите изминали кръгове се вижда, че разликата е сериозно в полза на Лудогорец.

Според вас как се представя в първенството друг тим, в който работихте – Арда?
– Като се погледне в глобален мащаб, представянето на Арда е много добро. Да, имаха сериозни шансове за първата шестица, но това по никакъв начин не бива да им се отразява. Не трябва да се казва, че тимът не се е представил удачно, а напротив, мисля, че се представят съвсем прилично за новак в елита.

Има ли новини около вас и може ли скоро да поемете нов отбор?
– Когато има някакви новини, със сигурност ще се разбере (смее се). Засега конкретика няма. Запитвания и разговори, да, но все още липсва нещо конкретно.