Божигол: Поклон пред „сините“ фенове! Нямат аналог в света и затова Левски вечно ще го има

0
- -

Валери Божинов се раздели с Ботев (Bp), но не стоя дълго време без нов отбор. Нападателят води подготовка със Септември, а след това се завърна с гръм и трясък в Италия, където заформи трансферна битка между Пескара и Катания. В крайна сметка избра „делифините“ за сметка на „слоновете“ от Сицилия. Така обаче се озова в епицентъра на едно най-заразените места в Европа – Италия. Ето какво сподели Божинов в интервю за „Меридиан Мач“:

– Валери, какво е чувството да си тези дни в Италия, която е най-засегната държава в Европа от епидемията?
– Не смятам, че нещата са по-различни от тези, които вече се предприемат в цял свят. Всичко е затворено. Стоиш си у дома и спазваш правилата. Излизаш, но на твоя отговорност. Аз ходя единствено до плажа, защото там имам възможност да тичам и да поддържам формата си. И чакаме второ нареждане. Най-важното в момента е хората да са здрави, да няма нови болни.

-Има ли изгледи ситуацията скоро да се промени, на помощ дойдоха и лекари от Китай?
– Надявам се. Доколкото знам, защото следя постоянно новините и другите предавания, този вирус не издържа на високи температури. Ако времето се затопли сериозно по-скоро, то вярвам, че епидемията ще утихне и всички ще се върнем към нормалния начин на живот.

Вашият отбор също бе разтърсен, твърдеше се, че имате 13 болни?
– Имахме известен проблем, но нямам право много да говоря за него. Да споменавам имена. По-скоро ставаше въпрос за някакво вирусно заболяване, защото така и не излезе, че има някой с коронавирус. Просто ни казаха, че имаме много болни играчи, които са с висока температура и няма да тренират. Направени са им тестове. Ако бе коноравирус, то всички щяхме да сме под карантина и да ни следят постоянно.

– Все пак не се ли шокирахте, когато ви казаха, че има толкова болни?
– Да, притеснително е. Лекарят на отбора обаче ни успокои. Каза, че всичко е ОК.

– Защо според теб се стигна до тези огромни размери на кризата в Италия?
– Просто никой не очакваше, че този вирус ще стигне Европа. Смяташе се, че той ще си стои в Китай.

– Не трябваше ли и по-рано да се предприемат крайните мерки?
– Да. Според мен можеше много по-рано да се вземат тези решения като спиране на първенството, затваряне на ресторантите, кината, театрите и всичко останало. Но все пак по-добре късно отколкото никога. Вижте, има и нещо друго. Отношението на хората един към друг се промени. Станахме по-задружни, защото разбрахме, че трябва заедно да преминем през това препятствие.

– Как приемаш мерките, които се взеха в България?
– Не искам да звучи гръмко, но евала му правя на Бойко Борисов. Все пак здравето на хората е най-важно, да няма смърт. Чест му прави, че действа по този начин и искам да му благодаря чрез „Меридиан Мач“.

– Не е ли доста тежко обаче за един спортист да стои затворен у дома?
– Аз съм в това състояние от 4-5 дни. Свикнал съм на друг режим. Постоянно движение. Имаш и задачи, задължения. Не е хубава сегашната изолация, не е и комфортно. Но трябва да пазиш не само твоето здраве, но и това на хората. Нужно е самообладание. Това е въпрос на психология. Има хора, които са много по-зле – като започнем с болните, лекарите, които се борят със заразата, онези, които по един или друг начин са попаднали в затвора и сега им спряха свижданията. Със сигурност не е хубаво. Вижте, това е много сериозна борба. Тази битка всеки трябва сам да я води със себе си. Да покаже характер. Аз лично ще се боря докрай. Всеки един със себе си и всички заедно. Стриктно трябва да се спазват мерките и нарежданията.

– Не съществува ли заплаха, че първенството в Италия може и да не продължи?
– Ще има извънредно заседание на федерацията, лигата и другите отговорни органи. Казаха, че всичко спира до 3 април, но ще видим.

– И в Италия, както и в България, настъпи презапасяване с храни и други продукти. Как си обясняваш това?
– Нормално е. Паниката обхвана всички. Все пак никога не е имало такъв режим. Особено в Италия. Всичко затваря и в един момент хората се притесняват, че скоро няма да има нищо и се запасяват. Надавам се, че това ще бъде минало след 29 март в България и на 3 април в Италия.

– Мнозина са притеснени, че в тази ситуация губи Левски?
– Съгласен съм, че не е приятно, но пък феновете на Левски показаха, че могат да купят и билети за мач, въпреки че няма да стъпят на него, а и сега бе отложен. Направиха невероятни неща за клуба и отбора. Помагат, дават всичко, за да може да се плаща на НАП и играчите да не бъдат ощетени. Но те винаги са показвали обичта си към отбора. Поклон и само поклон пред тази публика. Не знам дали има друг такъв аналог в света. Мисля, че няма. Затова Левски го е имало, има го и вечно ще го има. При това от толкова време няма нито титла, нито купа. Но когато човек иска, вярва, в крайна сметка ще успее. Левски ще бъде спасен и пак ще печели.

– Съблекалнята не е чак толкова много променена. Наистина ли има три групи играчи?
– Не, вижте, много хора не разбраха какво точно има предвид Павел Колев. Аз обаче умея да чета и между редовете. Неслучайно изказването му бе ден преди мача с Лудогорец. Искаше един вид да стресне играчите. Затова и не го упреквам, въпреки че имаше доста хора, които го критикуваха, футболистите трябваше да се замислят, да се погледнат в огледалото и да си кажат: „Какво правим?“. Минал съм през доста такива моменти в кариерата си. Шефове, треньори са говорили по този начин. Гледах този мач. Лудогорец бе по-добрият отбор, но Левски успя. Направи го с желание и воля. Дузпа бе спасена в последната минута, а после издържаха и в продълженията. Не знам дали щяха да успеят, ако има втори мач. Сега се надявам, че Купата ще бъде „синя“! Няма да е лесно, но могат да го направят. Но сам не си ли помогнеш – никой друг не може. Тежко, ще става още по-трудно, но самите играчи трябва да си направят равносметката и да кажат какво искат. А аз мисля, че в момента Левски има добри футболисти.

– Имаш договор до края на сезона, ще останеш ли в Италия или ще търсиш късмета си на друго място?
– Това е като брак. Отивате, за да подпишете и ви питат: „Вие, Валери Божинов, искате ли да се ожените за Пескара?“. Аз казвам: „Да“. Тогава следва: „А вие, Пескара, искате ли Валери Божинов за мъж?“. Отговорът обаче е: „Не!“. Тогава какво правим? Има време, ще видим какво се случи. Най-важното в момента е да се преборим с коронавируса.