Петър Александров: Левски ще се спаси! В Швейцария държавата плаща 80% от заплатите ни

0
petar aleksandrov
- -

„Меридиан Мач“ продължава да следи как се справят родните легионери в страните, където ги завари пандемията от коронавирус. Този път се обърнахме към един от българите, чиято кариера от години е свързана в Швейцария. Това, разбира се, е Петър Александров. В момента той отново е част от Аарау, но има нова роля. Бившият ас на Славия и Левски е треньор на нападателите на клуба.

– Г-н Александров, каква е обстановката в Швейцария в момента?
– Почти същата като тази в България. И при нас бе въведено извънредно положение, което бе удължено до 26 април. Това е тема, която се обсъжда много, защото е свързана с Великден. Властите призовават да не се събират много хора. Да се спазват мерките, да се стои у дома. Полицията не позволява да се пътува между градовете. Така се стигна до сериозни полемики, които се водят по медиите, защото по традиция на този празник се пътува до кантона Тесин, в който се говори италиански. Миналата година имаше 15 километра задръстване преди тунела „Готард“, който свързва Цюрих и Лугано. Той е най-големият в Европа. Факт е, че това може би е едно от най-големите събития в Швейцария. Явно е, че с тези мерки властите искат да се застраховат. Разбирам ги. А сега да минем към футбола.

– Да, разкажете.
– Няма с какво да се похвалим. Нищо интересно не се случва. Отборите са разпуснати. Никой не прави опити да тренира, както се случва в някои страни. Веднага след като бяхме разпуснати, бе направена програма, по която футболистите да се готвят индивидуално. През миналата седмица имаше треньорски съвет, на който да си опресним знанията, защото стана ясно, че това положение ще се удължи. Надявам се, че след 26 април ще ни позволят да подновим нормални тренировки.

– Е, имаше и скандали, като този с уволнените играчи в Сион.
– Нещо нормално за президента на този клуб. Сега се появиха информации, че май единствено Йоан Джиру от въпросните девет играчи ще го съди. Това обаче не е проблем за Кристиян Константин. Едно дело повече или по-малко – за него няма значение.

– А при вас в Аарау имаше ли намаление на заплатите?
– Да. Всеки отбор го предприе. Минахме към Здравната каса. Тя плаща 80% от възнагражденията ни, а за клубовете остават 20.

-Това са мерки, които са въведени от държавата за бизнеса.
– Да. Всички фирми и хора минаха на тази схема.

– Имаше ли проблеми по време на преговорите за намаляване на заплатите?
– Не. Клубовете излязоха и го обясниха нормално на служителите си, както и на играчите, които им влязоха в положението. Само в Сион се получи проблем, защото там действаха много бързо.

– А какво трябва да спазвате, за да не се разпространи пандемията?
– От 13 март бяха въведени мерки, но не са толкова строги колкото в България. Хората могат да ходят навън, но трябва да спазват разстояние от 2 метра. Работят само магазините и аптеките. В големите супермаркети не пускат повече от 5 или 10 души. Освен това, някои щандове са запечатани. Става въпрос за веригите, в които не се продават само хранителни продукти. Но хората не се допускат до местата, където са дрехите, инструментите и др. Най-важното е, че няма забрани за излизане навън. Можеш да спортуваш, да се разходиш. Времето е страхотно и излизаме навън с малката ми дъщеря.

-Училищата и детските градини затвориха ли?
-Да.

– Готови ли сте да подновите първенството и има ли вероятност това да се случи скоро?
– Да, стига да ни позволят. Бяхме се настроили за 19 април, но трябваше да го отложим заради удължаването на извънредното положение. Клубовете обсъдиха и други варианти. Аз смятам, че първенството ще завърши в срок.

– Зависят ли клубовете в Швейцария от договорите за телевизионни права, както е в други европейски страни?
– При нас парите от това перо не са толкова големи. Затова и клубовете не са толкова зависими, както тези в Германия или най-вече в Англия.

– Има ли играчи, които са заразени с COVID-19?
– Не. Доколкото съм запознат, в Швейцария няма футболист или състезатал от друг спорт, който да е бил болен.

– Вие тествахте ли се и това прави ли се масово в страната?
– Не. Няма такива неща. Със сигурност обаче ще ни правят тестове на всички, преди да подновим тренировките. Това вече ще е задължително.

– Следите ли и какво се случва в българското първенство И най-вече два от клубовете, с които бяхте най-тясно свързан – Славия и Левски?
– Да. Чета абсолютно всичко, което е свързано с тях. Тази криза дойде в много лош момент за Славия. Отборът бе в подем като игра и резултати.

– При Левски се получи същото, защото там разчитаха доста на финансовите постъпления от мачовете.
-Така е. Най-важното сега е да сме живи и здрави и тази пандемия да отмине. Аз съм сигурен, че Левски ще успее да се спаси.

– Мнозина смятат, че Славия ще се превърне в еталон за останалите клубове – отбор с минимум чужденци.
– Надявам се, че това ще се случи, ако отборите бъдат възпрепятствани да вземат толкова легионери. Дано наистина има повече български момчета. Шапка му свалям на Венци Стефанов за нещата, които прави. Не трябва да пропускаме и колегата Златомир Загорчич. Вярно е, че и той дойде в България като чужденец, но вече спокойно можем да си го броим за българин. Неслучайно бе и национал. Радвам се също, че се случва и още нещо хубаво покрай тази изолация.

– Какво?
– Старите мачове, които започнаха да се излъчват по телевизията, след като има липса на настоящи такива. Говоря особено за тези от САЩ’94. Гледахме победата над Германия цялото семейство. Много приятно се чувствах. Освен това тези срещи могат да повдигнат и сериозен дебат в България. Да се коментира какво и как се е случило.