BBC: Пирин е британски отбор!

0
- -

„ОФК Пирин Благоевград: Българският отбор, управляван от британско влияние“- това е заглавиеот на днешния очерк на водещата британска медия ВВС.
Помолете някой да помисли за български футболен клуб и имената, които ви идват на ум, може да са редовните участници в евротурнирите ЦСКА-София или Лудогорец Разград.
Тези два отбора са водещи в страната, но група британци се стремят да разрушат това господство.

ОФК Пирин Благоевград, отборът на родния град на бившия нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм Хотспър Димитър Бербатов, искат да бъдат равнопоставени на ЦСКА и Лудогорец.
И колелата вече сe движат, за да помогнат за реализирането на тези амбиции.

Пирин бяха закупени от „Emirates Wealth“ през октомври с идеята не само да трансформира екипа, но и цялата му инфраструктура. Клубът, който в момента заема шесто място във второто ниво  на България/ б.р – реално e 11-ти от 16 отбора/, назначи технически директор от Лондон – Греъм Уорън и нов мениджър от Северна Ирландия -Уорън Фийни, към който се присъедини помощник-треньорът, бившият защитник на Дерби Каунти Анди Тод.
Отборът се гордее и с двама британци в състава си. Бившия талант на Арсенал Конър Хендерсън и Ибрахим Майте, който е под наем от Кроули Таун.
„Това не е краткосрочен проект, при който собственик поема и само влага всичките си пари в първия отбор“, казва Уорън пред BBC Sport.
„Това се случи в някои български клубове, но ние се стремим да развиваме академията, за да бъде най-добрата в страната.
Осем от състава на първия отбор са от академията на Пирин, чиито възпитаници включват Бербатов, един от най-известните играчи в страната, който от ЦСКА подписа с Байер Леверкузен в Германия.
„Беше лесно решение да дойда в България, защото бях загубил този интерес към английския футбол, главно да се занимавам с неща, които се случват зад кулисите“, казва пък Уорън Фийни, който игра за много клубове на Острова, включително Кардиф Сити и Плимът Аргийл, казва той.

„Греъм дойде в Белфаст и проведохме разговор. След това отидох в Благоевград и бях взривен от града и амбициите на клуба“, добавя Фени.
„Това, което искаме да направим тук, е да вземем клуба, доколкото можем – искаме да вкараме този отбор в Първа Лига и да спечелим трофеи.“
Възпитаникът на академията на Арсенал Хендерсън за първи път подписа за Пирин през лятото на 2017 година.
„Новите собственици влагат много инвестиции, което е огромно изявление от тях“, казва 28-годишната звезда на отбора.
„България определено не беше място, за което си представях, че ще играя, но бях толкова нещастен вкъщи, че всъщност нямаше значение в коя страна ще отида“, добавя Хендерсън.

„Благоевград е малък град, но има всичко необходимо, като ресторанти, кина и барове.Английският език тук е често говорим език, а така или иначе футболът е вид универсален език“ -завърши Хендерсън.