Легенда на Левски: Ще намалят заплатите на чужденците и те ще си тръгнат! Това ще е плюс за нашия футбол

0
stefan staikov
- -

Бившият вратар на Левски и националния отбор Стефан Стайков говори пред „Тема Спорт“, като посъветва родните клубове да вземат пример от Славия и отличи сегашните най-добри играчи под рамката у нас.

Г-н Стайков, как сте по време на карантината?
– Не се оплаквам. Три дни съм на работа и след това три почивам. В момента съм в охранителна фирма. Поне когато си на работа, можеш да излезеш навън, защото затворен вкъщи е трудно. Понякога карам колело. Трябва да се движим, иначе надебеляваме и става страшно (смее се). Спортисти сме и сме свикнали. Не трябва да се отпускаме.

Оптимист ли сте, че първенството може да се завърши?
– Оптимист съм, че може да бъде продължено, което е и редно да се направи. Защото не е реално да спреш и да кажеш – ето това е шампионът. Интригата остана само за Купата на България. В първенството първите четири отбора се открояват над другите. Няма какво да се лъжем. Лудогорец няма кой да го достигне на върха.

Може ли с очакваното свиване на бюджетите в клубовете да се открие място за повече българи?
– Това нещо ще повлияе добре на българския футбол. Ще намалят заплатите на чужденците и те по всяка вероятност ще си тръгнат. Това ще е плюс за нашия футбол.
Може би само Лудогорец ще остане с повече чужденци, защото те имат ресурса да го направят. Веднага давам пример със Славия, където не се дават много пари на играчите, но им се плаща редовно. Не взимат измислени чужденци и играят българи. А не, както в другите отбори, където мениджъри си взимат хонорарите, а след това клубовете се чудят как да изгонят чужденците.

Като казахте Славия – Левски взе от там Георги Георгиев…
– Георги Георгиев е много добър вратар. Аз съм за това да играят български момчета. Може да вземеш някой чужденец и ако е добър, нека пази. Но според мен трябва вратарите да са си български. Имаме много талантливи момчета на този пост, но
не ги уважаваме. Все се гледа да се вземе чужденец. Защото, когато пази българин, е по-лесно да го оплюеш. Вратар не се става за 3-4 мача. Сега Левски има национален вратар, който пази много добре, а се взима сърбин. Да, бил е в Цървена звезда, но няма смисъл от това. Привличаш го зимата и го чакаш да дойде през лятото. Чудя се на Зоран Попович как ще дойде. Ако ми предлагаха такъв договор, щях да говоря с треньора и да имам неговото уверение, че ще пазя. Но не знам дали има такъв наставник, който ще ти го гарантира.

Как виждате и конкуренцията в Лудогорец между Владо Стоянов и Пламен Илиев?
– Съжалявам, че Левски изпусна Илиев. Много добър вратар. Владо Стоянов също е такъв, но загуби много от контузията. Това бе голяма трагедия. Но се завърна на терена, въпреки че имаше информации, че може да му ампутират крака. Страхотно, че не е изпаднал в депресия от такива новини, при положение че е най-добрият вратар в България. Браво на Владо.