Нова футболна буря се задава в Петрич

0
belasica 2019
- -

Нова футболна буря е на път да разтърси Петрич след края на извънредното положение, научи KotaSport.com. В южния град не протестират срещу решението за край на сезона в Трета лига, но все повече недоволстват от по-дълбоки и стратегически проблеми свързани с управлението на любимия им клуб. Фенове и родители на деца, които мечтаят да се развиват на зеления терен са бесни от променената през този сезон политика в Беласица. Те са категорични, че е на път да се скъса връзката между представителния отбор и школата.

При мъжете вече повече от година и половина няма наложен футболист от юношите, а за сметка на това тази зима управителят Венцислав Папалюгов започна да привлича чужденци. Те и в момента са в града и получават договорените си заплати, дори преди българите в състава на треньора Атанас Ласков и неговия помощник Ели Маркес, който на практика движи спортния процес при „комитите“. 37-годишният български зет бе в основата на пристигането в Петрич на сънародниците му Алешандре Роке Перейра Дутон и Матеус Казарото, както и на крилото от Гвинея Бисау Мохамед Потчи. В момента им се плаща за квартири и храна от клубното ръководство и това е ясен сигнал, че политиката явно няма да се промени и след като приключи извънредното положение заради коронавируса.

Самият Маркес бе взет за играещ помощник-треньор и участва в зимните контроли, но впоследствие се оказа, че заради липсата на български документи не може да играе.

В града все повече са и привържениците, които недоволстват, че на практика за сметка на Маркес, Беласица се отказа от услугите на своите ветерани Благо Наков, който се отказа и Владимир Кабранов, преминал във Вихрен. От клуба изтъкваха напредналата им възраст като мотив за раздялата с тях, а Маркес е по-голям от тях съответно с 3 и 4 години.

След резкия завой в политиката, която бе приета на Общо събрание още преди 6 години с идеята в Беласица да играят само местни момчета, родители търсят среща с управителя, кмета и общинските съветници, за да настояват за промяна. Общината осигурява основните средства за издръжката на клуба, но Папалюгов се държал така, като че ли той е негов. Постепенно се губи социалният елемент от издържането на общински клуб в Трета лига, при положение, че той не дава възможност за развитие на местните футболисти, а и не постига атрактивни резултати на терена. Местните не виждат никакъв смисъл в подобно футболно функциониране, което нито подкрепя местните кадри, нито осигурява позитивни емоции на града.

Желаещите промяна ще се активизират след края на извънредното положение и са път да предизвикат нови трансформации в управлението на клуба, който вървеше на незавидното десето място в Югозападната клуба с 22 точки след отбори с далеч по-малки традиции и от далеч по-малки населени места и с далеч по-малко изхарчени средства.

Заради опитите на Папалюгов да се меси и в спортно-техническите въпроси и да определя състава вече трима треньори си тръгнаха от Беласица – Иво Тренчев, Атанас Джамбазки и Альоша Андонов. Това също е показателно за непоследователността при управлението. Надеждите са, че общинската власт начело с кмета Димитър Бръчков ще демонстрира по-голяма взискателност относно изразходването на парите, които се отпускат за футбола. Папалюгов също помага в издръжката, но крайният резултат на този етап е незадоволителен и един традиционен футболен център, продължава да вегетира на твърде аматьорско ниво дори за аматьорите.