Наредиха ЦСКА сред мачовете-близнаци

0
- -

Броени дни след кончината на големия футболист и треньор на Сент Етиен Робер Ербен френските медии извадиха няколко големи мача на „зелените“ в периода 1976-1982, които са близнаци с такива на националния тим на Франция по същото време. Наред до двубоите на Сент Етиен с Байерн и Хамбургер е този на Франция с ФРГ, Ипсуич е до сблъсъка с Англия, а срещите с ЦСКА и България са с най-малка разлика.

На първия учебен ден през 1976 г. ЦСКА посреща френския шампион Сент Етиен в първия кръг за КЕШ на стадион „Васил Левски“. Месеци преди това „зелените“ от франция са играли финал в турнира (загубен от Байерн Мюнхен) и са смятани за фаворити. В София пристига да гледа мача и селекционерът на „петлите“ Мишел Идалго. Мачът завършва 0:0, като Сент Етиен пропуска четири чисти положения за гол, но в последните минути е притиснат от „армейците“ и оцелява само заради вратаря Чуркович.

Три седмици по-късно Франция пристига за старта на световните квалификации и отново играе на „Васил Левски“. В онзи мач с фланелката на България от ЦСКА излизат Цоньо Василев, Кирил Станков, Георги Денев, а за Франция титуляри са 4-ма футболисти на Сент Етиен – Жанвион, Лопес, Батне, Синегел. Рощо и Ларке са контузени в онзи момент. Французите, които са фаворити, повеждат небрежно с 2:0, Христо Бонев обаче намалява преди почивката, а Павел Панов изравнява в средата на втората част. Гостите имат претенции към шотландския съдия Йън Фуут, като според тях попадението на Панов е от засада, не отсъжда дузпа за Платини, а дава такава на България, която Бонев пропуска.