Бивш играч на ЦСКА-София: Три пъти бях жертва на расизъм

0
- -

Вив Соломон-Отабор напусна ЦСКА-София, след като пандемията от коронавирус се отрази изключително негативно на българския клуб. 24-годишният футболист се раздели с ЦСКА-София и се завърна в Англия.

Бившият футболист на Бирмингам сега търси ново предизвикателство в своята кариера.

Той разказва пред „Sportsmail“ за расизма в България и това, което е преживял по време на престоя си в ЦСКА-София.

„Три пъти бях малтретиран по време на мачове на ЦСКА-София. Това е сърцераздирателно. Мислиш си, защо? Не можеш да разбереш защо някой иска да те обиди заради цвета на кожата ти“, споделя Отабор.

Соломон-Отабор припомня, че всичко е започнало след скандалната евроквалификация между България и Англия, която се игра в София през октомври, миналата година.

Бившият футболист на ЦСКА-София си спомня за шока от видяното как черните играчи от състава на Гарет Саутгейт са обект на расистки скандирания. Дотогава Отабор признава, че не е осъзнавал степента на расизъм в България.

УЕФА глоби България 65 хиляди паунда.

Отабор също беше малтретиран онлайн след евроквалификация.

„Семейството ми каза да спра да чета тези коментари. Блокирай, изтрий и продължи напред. Лесно е да се кажа, нали? Обучих се да спра да ги чета. Щраках върху едно и също съобщение три или четири пъти. Колкото повече се вглеждаш, толкова повече те разстройва.“

„Клубът ме подкрепяше. Президентът ме повика в кабинета му и ми каза: „Те са глупави хора, не се притеснявай, ние ги контролираме“. Съотборниците ми също ме подкрепиха. Показаха, че им е грижа за мен.“

„ЦСКА е голям клуб. Беше чудесна възможност за мен. Работата ми с Люпко Петрович ми помогна много, за да израсна. Станах много по-тактически осъзнат. Тренировките бяха строги, имаше и строг контрол относно храненето.“

„Ще бъдете много строго санкционирани, ако сте с малко наднормено тегло. Бях 82 кг. и смятах, че това е наред, но треньорът ме погледна: „Не, не, имам нужда от теб на 78кг“. Тежах 78 кг., когато бях в Бирминга. Трябваше да работя усилено с диета и тренировки и загубих 4 килограма за две седмици. Върнах се в Англия с този манталитет. Ще се измъкна отново от зоната си на комфорт в търсене на върха“, каза още Соломон-Отабор.