Любопитно: Играчите на Локо (Пд) бият Тотнъм с 1 трофей!

0
Снимка: lokomotivpd.com
- -

Почти всяка статистика може да бъде пригодена така, че да вдигне или смаже самочувствието на един отбор преди конкретен сблъсък. Двубоят между Локо и Тотнъм е точно такъв, в който може да бъдат представени така полюсно нещата за пловдивчани.

Една изключително окуражаваща и вдигаща тонуса на футболистите на „черно-белите“ статистика е, че са спечелили общо 49 трофея в кариерата на клубно и национално ниво при мъжете. Все пак трябва да отбележим, че за съпоставката са подбрани по 18 играчи и от двата тима, докато включването на всички картотекирани ще измени леко резултатите. Въпреки космическата стойност на играчите на „шпорите“ от близо 750 милиона евро и присъствието на бивши кадри на Пари Сен Жермен и Аякс, гостите отстъпват с един трофей и имат 48.

2 купи и 1 Суперкупа на Локо в последните два сезона не само разшири клубната витрина, но и даде самочувствие на настоящия отбор. Само новите попълнения на пловдивчани – Кристиян Илич и Михалевич, са без трофеи от въпросните 18 футболисти. В същото време половината отбор на Тотнъм не е печелил отборен трофей. Списъкът почва с мегазвездата Хари Кейн, продължава с ирландския национал Гари Дохърти, аржентинския Ерик Ламела и английските Елик Дайър, Хари Уинкс, Деле Алпи, за да стигне до звездата на Корея Хюн-Мин Сон. В списъка трябва да добавим Ндомбеле и Муса Сисоко.

Що се касае до абсолютния рекордьор по трофеи, то без съмнение това е героят от реванша с Аякс Лукас Моура. С екипа на ПСЖ бразилецът печели 5 титли на франция, 3 купи и 5 пъти вдига Купата на Лигата. Със Сао Пауло взима Копа Судамерикана и Купата на Конфедерациите. След притежаващия цели 15 трофея Моура се нареждат трима играчи с по осем – новото попълнение Пиер-Емил Хьойберг, Тоби Алдервейрелд и… Момчил Цветанов. Датчанинът има четири титли с Байерн и дори е световен клубен шампион, но приносът му е минималистичен с общо 25 мача в този трофеен период. Тоби може да се похвали с титла на Испания и с четири на Нидерландия с екипа на Аякс.

Чико Цветанов пък е нашият горд принос към рекордите с 6-те си купи на страната, спечелени с четири различни отбора: Литекс, ЦСКА, Славия и Локо Пловдив.
Парвизджон Умарбаев пък е единственият играч на домакините, който е печелил трофеи извън страната ни. Той има 1 титла и 1 Купа на Тажикистан, както и две Суперкупи на азиатската страна. Вторият каитан на Тотнъм Юго Лорис пък може да се похвали с трофея на световен шампион.

Играчите на Тотнъм са отбелязали впечатляващите 108 гола в евротурнирите, което е точно 27 пъти повече от 4-те попадения на играчите на „черно-белите“. Пропорциите са абсолютно несъвместими, като само Хари Кейн има 30 гола в Шампионска лига и Лига Европа, докато капитанът на Локо Митко Илиев е с три от общо четирите. Другият е на Чико Цветанов със Славия срещу финландския Илвес. Футболистите на Тотнъм са натрупали 772 срещи в континенталните турнири, докато воините на Акрапович имат 80.