Новият голмайстор на Лудогорец – стрелецът, който мечтае да отстреля Англия

0
- -

Преди около 30 години преминаването на кипърски футболист в българското първенство би звучало по-скоро еретично, отколкото реално. Още повече, че хората на острова на Афродита сме ги учили на футбол, показали сме им „а“ и „б“ в играта.

Действителността в наши дни обаче е съвсем различна, пише „Тема спорт“. В края на миналата седмица хегемонът у нас Лудогорец обяви трансфера на кипърския национал Пиерос Сотириу. Нещо повече, разградчани броиха близо милион на казахстанския Астана за правата на нападателя, а заплатата му е умопомрачителна за родните стандарти. Поглеждайки обаче кариерата и цифрите за името Сотириу, може би ще си отговорим за пореден път как и защо всички се развиват, а ние – не.

Голмайсторът е роден на 13 януари 1993-та в Никозия. Продукт е на академията на местния Олимпиакос. Дебютира в елита на Кипър 18-годишен, на 19 март 2011-а, когато влиза като смяна в мач на Олимпиакос с Докса Катакопия. Постепенно увеличава броя на участията си, а на 18 септември 2011-а идва и първият му гол в местното дерби с АПОЛ, загубено с 1:4. Именно АПОЕЛ ще бележи пo-късно кариерата на Сотириу. Силните му изяви са лавинообразни и не остават незабелязани. През лятото на 2012-а името му за първи път се свързва за трансфер в чужбина – желан е от Шефилд Уензди и Бенфика. Въпреки това той подписва нов тригодишен договор с Олимпиакос и през 2012/13 прави най-силния си сезон в кариерата до момента, което му носи наградата на местната федерация за „Най-прогресиращ млад играч“.

На Бъдни вечер през 2012-а, часове преди Коледа, ръководството на АПОЕЛ Никозия съобщава, че клубът е привлякъл Сотириу, като за правата му е платил 90 000 евро. Договорът е за 4 години, но влиза в сила от лятото на 2013-а. Дебютът му е на 29 август 2013-а в мача от плейофите за ЛЕ срещу белгийския Зулте Варегем, при загубата с 1:2. АПОЕЛ все пак влиза в групите, а нападателят записва там 3 мача. Началото обаче не е особено успешно. Вкарва първия си гол чак на 20 септември 2014-а при победата с 3:1 над Агия Напа. Това е и неговата спасителна сламка, защото все по-усилено се говори за раздяла между двете страни. Следващите два сезона (2015-17) Пиерос буквално избухва за АПОЕЛ Никозия – в 58 шампионатни срещи бележи 31 гола. През това време вкарва и първото си попадение в Европа при успех с 3:0 над ТНС в квалификациите за ШЛ на 19 юли 2016-а. През лято на следващата година е близо до нов английски клуб – Евертън.

В различни периоди името му е свързвано и с Уест Хем, Лийдс, а самият играч не крие, че мечтае да играе на Острова. Печели четири поредни титли с АПОЕЛ (2014-2017), така че хегемонията не му е чуждо понятие.

Иначе при головете му се забелязва интересна тенденция, че вкарва на бъдещите си тимове. На 24 август 2016-а бележи при 1:1 с Копенхаген в плейофа за ШЛ. Осем месеца по-късно датчаните привличат Сотириу, като плащат за него 5 милион евро. В АПОЕЛ няма как да не са доволни, след като са купили играча за… 90 000 евро, каква печалба само. В евротурнирите има общо 12 попадения, като е вкарвал на Атлетик Билбао, Зенит, Динамо Киев…

Първият му досег с българския футбол е по време на престоя в АПОЕЛ, където през 2016/17 е съотборник с Живко Миланов. Интересното е, че сегашният помощник-треньор на Левски е с три асистенции за негови попадения през въпросния сезон. В цялата си кариера има 109 гола в 357 мача. Разписва се средно на три двубоя.

В Копенхаген е следващият му досег с българския футбол. Играе срещу ЦСКА-София в квалификациите за Лига Европа през август 2018-а. Взема участие в двубоя в датската столица, загубен от червените с 1:2. Влиза на терена в края на срещата като смяна.

През ноември 2018-а играе и срещу България с националния отбор на Кипър. В двубой от Лигата на нациите трикольорите бият с 2:1 на „Васил Левски“ след обрат, а Сотириу участва при гола за своята страна.

След три сезона в Копенхаген, от които първият е най-силният му (33 мача, 14 гола), и титла следва трансфер в Астана през февруари 2020-а. Казахстанският клуб плаща 2 милиона евро за правата му. Въпреки че изкарва по-малко от година там, Сотириу отново показва завиден мерник – 6 гола в 15 шампионатни срещи и отново печели трофей – Суперкупата на Казахстан.

Така стигаме до наши дни, когато нещо, което преди 30 години трудно би се случило, кипърският нападател подписва с родния Лудогорец, който успява да надцака гръцките ПАОК и АЕК и унгарския Академия Пушкаш. А у нас той вече обяви, че идва за десетата титла на орлите и пробив в Европа.