Каменов: Ние сме с най-ниския бюджет в Първа лига! Топотборите ни нямат нужда от реферско рамо

0
- -

Благодетелят на Ботев Враца и кмет на града Калин Каменов говори пред „Тема Спорт“ за състоянието на отбора, предстоящите мачове с Левски и ЦСКА-София, както и какво трябва да се направи, за да се подобри първенството ни.

Г-н Каменов, краят на серията от 8 загуби не дойде ли прекалено късно?
– Това няма да е последната ни победа. Момчетата имат капацитет, потенциал – просто трябва да си повярват малко повече и съм сигурен, че имат още мачове, които ще спечелят. В предишните срещи момчетата играха добре, но липсата на концентрация им попречи да вземат точките, които да изпратят отбора много по-напред в класирането.

Антони Здравков твърдо ли остава на поста си?
– Няма драма с треньора. Нормално е в такива моменти с много загубени мачове да има спекулации, но на този етап отборът ни има нужда от спокойствие, а не от драми.

Гласуваното му доверие даде резултат при гостуването на „Огоста“…
– Имахме подобна ситуация и преди 3-4 години в Б група, когато след поредица от добри мачове се получи серия от лоши. Тогава пак имаше настроения за смяна на треньора (б.а. – Сашо Ангелов), но ние повярвахме в него, екипът и момчетата и те се отблагодариха с класиране в Първа лига. Затворените стадиони също се отразяват на тима. Смятам, че не трябва да се бърза с треньорските рокади, защото те не са най-правилният вариант. В крайна сметка щабът вярва във футболистите, убедени са, че могат да се справят в ситуацията. И даденият им шанс се оправда в дербито с Монтана. Като изключим двубоя с Царско село, тимът играеше добре и не смятам, че заслужаваше тези резултати. Къде от липса на концентрация, къде от грешки на съдиите, доста точки ни се изплъзнаха. Дано палачинката се обърне и занапред шансът да е на наша страна.

Как виждате предстоящите двубои с Левски за първенство и ЦСКА за купата?
– Трудни мачове. Надявам се на добра игра и изненади. За съжаление, в последните двубои с ЦСКА се бием сами след глупави грешки. Надявам се съдийството да бъде на ниво в тези мачове и който е по-добър, да спечели. Имаме и недобри спомени от такива двубои, дано всичко да се реши на терена и да има спектакъл.

Къде виждате Ботев след края на редовния сезон?
– Много ми се иска отборът да е в горната четворка на втората осмица. Дано момчетата и треньорското ръководство успеят да го извоюват.

Значи, всички сте оптимисти, че Ботев Враца ще се спаси, така ли?
– Разбира се. Дано съдиите да бъркат по-малко, защото и топотборите ни нямат нужда от реферско рамо. Те имат нужда от истински мачове, за да се представят след това добре в европейските турнири, а не там да стават за смях.

Доста клубове изпищяха от реферите и пуснаха декларации…
– Щом големите се оплакват, какво да кажем ние. Можем да извадим доста показателни ситуации, в които станахме свидетели на странни отсъждания, но в крайна сметка не виждаме смисъл да протестираме и да се жалваме. Защото само се трупат глоби. Ние сме с неособено голям бюджет, да не кажа, че сме с най-ниския в Първа лига и това за нас са излишни разходи. Досега никой не е променил някаква ситуация чрез  Декларация. Трябва да бъдем по-коректни и честни към себе си и да играем истинска игра. Който е пo-добър, да печели. Без значение дали е малък, или голям отбор, дали е от столицата, или от провинцията. Родният футбол има нужда от коректност, честност и реални мачове. Така ще се помогне и на националния отбор, който в момента е по-скоро обект на подигравки, отколкото на гордост. Не бива да се робува на имена и на грандове, а трябва да се уповаваме на възможностите и това кой какво умее. Колкото до това дали българското първенство може да бъде платформа и възможност за развитие – мисля, че може. Най-вероятно минава и през промяна на формата, който в последните години не е логичен и подходящ. Повече градове трябва да имат шанса да участват в Първа лига – дали ще са 16, или 18 отборите, ще е по-добре. Надявам се БФС да вземе разумно решение, за да има повече тимове и конкуренция. За мен форматът е абсурден и не смятам, че болшинството от футболните хора го подкрепят.

Фиксирани ли са дати за празненствата по случай 100-годишнината на клуба?
– В тази обстановка нещата са като да си правиш сметка без кръчмар. Всичко зависи от епидемиологичната обстановка. По принцип сме предвидили нещата за края на месец май. Годишнината ще се отбелязва през цялата 2021-ва, така ще имаме доста поводи да празнуваме. За щастие, на нашите мачове идват доста фенове, но за нещастие, сега те няма как да са с отбора. Без публиката Ботев Враца е като Ливърпул – има криза в домакинствата, която се отразява. Надявам се скоро привържениците да може да са на стадионите. Все пак е важното да сме здрави. Нека сме отговорни и да се пазим. Призовавам хората да вярват на науката и да се ваксинират. До голяма степен и от това зависи кога ще се върнем на стадионите.