Само Хубчев е започвал със загуба през XXI век

0
- -

Ясен Петров е 12-я треньор, който ще дебютира като национален селекционер на България през 21-и век, пише „Мач Телеграф“. Когато той настъпи, държавният тим се водеше от Стойчо Младенов. Рокадите след него бяха 14, а треньорите – 12, тъй като Станимир Стоилов и Пламен Марков бяха назначавани два пъти. Именно Мъри стартира най-ударно в първия си период – през 2007 година. Тогава изненадващо, с оглед предишните няколко резултата, победихме Беларус в Минск с 2:0 в евроквалификация.

Като цяло шансовете на Ясен Петров за успешен дебют (за такъв можем да приемем и равенството с оглед класата на съперника) не са малки. Това показва статистиката от началото на века. Най-често с поражения селекционерите започват в контроли. Някои от въпросните треньори пък бяха временни – Димитър Пенев през 2007-а и Михаил Мадански през 2011-а. В дебюта (и същевременно предпоследен мач) на Мадански паднахме тежко с 0:3 от Украйна. Що се отнася до Стратега, с него отстъпихме с 0:1 от Уелс в Бургас. Със загуба в контрола започна и предишният национален селекционер – Георги Дерменджиев – 0:1 от Парагвай на „Васил Левски“.

Най-възможната развръзка днес срещу Швейцария изглежда равенство 1:1. Така започнаха трима селекционери. Освен това почти винаги бележим и голове при дебютите на треньорите.

Единственият стартирал със загуба в официален мач е Петър Хубчев. В първия му двубой паднахме от Франция в Париж с 1:4 в световна квалификация. Любопитното преди този мач беше, че повиквателните на играчите му тогава бяха пратени от неговия предшественик – Ивайло Петев.

Друг интересен факт е, че в по-новата история на националния тим имаше един селекционер, който трябваше да започне като Ясен Петров – с мач точно срещу Швейцария и то при гостуване, макар и в контрола. Става дума за втория мандат на Станимир Стоилов в началото на 2009 година. Тогава завършихме 1:1 в Женева, а Стоилов даде нова роля на Бербатов – изтеглен малко по-назад и с повече организаторски функции. Точен за нашите в този двубой бе Ивелин Попов, а за швейцарците изравни Бенямин Хюгел.