Отървахме голям резил след 0:3 до 13-ата минута

0
Снимка: uefa.com
- -

България загуби първата си световна квалификация за Мондиал 2022 в Катар. На стадион „Васил Левски“, „трикольорите“ отстъпиха на 1:3 на Швейцария. Двубоят бе дебют за националния ни селекционер Ясен Петров.

Швейцария ни натисна от първия съдийски сигнал и успя да поведе още в 7-ата минута. Родригес центрира отляво, а от границата на вратарското поле Брийл Емболо засече неспасяемо с глава за 0:1.

3 минути по-късно гостите удвоиха аванса си. Шакири намери около точката за изпълнение на дузпа Харис Сеферович, който си бутна леко вляво топката и с безпощаден удар направи 0:2.

След още 180 секунди „кръстоносците“ оформиха класиката в резултата. Фройлер намери в наказателното поле Шакири, който от почти нулев ъгъл прокара топката между гредата и Пламен Илиев. Стивън Цубер само докосна топката, която почти беше преминала голлинията, за 0:3.

След третото попадение, гостите видимо намалиха оборотите.

В 45-ата минута Цубер центрира отляво. Сеферович засече с глава, но топката премина покрай лявата греда.

България започна ударно втората част и след по-малко от 60 секунди игра намали изоставането си. Фройлер сгреши фатално, опитвайки да намери свой съотборник. Десподов пресече подаването и стреля от дъгата пред наказателното поле. Топката се чукна в направилия шпагат Елведи и влетя в долния ляв ъгъл на вратата за 1:3.

Неприятното в ситуацията бе, че Елведи контузи Десподов при своя шпагат. Това наложи футболистът на Лудогорец да бъде заменен от Спас Делев.

В 61-ата минута България по чудо не стигна до второ попадение. След центриране от фал, Георги Костадинов засече с глава. Зомер обаче някак успя да избие току пред голлинията.

В 80-ата минута Джака нанесе страховито воле от границата на наказателното поле. За радост на родните национали, топката премина на сантиметри от дясната греда.

В даденото продължение и Пламен Илиев показа класа, запазвайки загубата ни от Швейцария със само 2 гола разлика.