Любо, който винаги се завръща напролет! Сравниха го с щъркелите

0
liuboslav penev 1
- -

В понеделник Любослав Пенев започна четвъртия си период като старши треньор на „Армията“. По този показател той се изравни със Стойчо Младенов в своеобразната вечна ранглиста на армейските наставници, а пред тях остава единствено легендарният Димитър Пенев, който е поемал отбора под различна форма цели 6 пъти. Любопитно е, че Ел Голеадор винаги е бил назначаван неизменно за пролетния полусезон – на 5 март 2009-а, на 28 април 2015-а, на 8 февруари 2019-а и сега на 28 март 2021 година. Неслучайно след обявяването на рокадата в неделя вечер в социалните мрежи се появи сравнението по какво си приличат Любо и щъркелите, че винаги се завръщат през пролетта, пише „Тема спорт“.

Прощъпалника си като старши треньор Пенев прави в автентичното ЦСКА. В началото на 2009-а той напуска поста асистент в националния тим, солидарен с уволнения Пламен Марков. Новите собственици на клуба от „Титан“ гласуват доверие на 42-годишния тогава специалист точно за старта на пролетния полусезон, той заменя чичо си Димитър Пенев. Стратега е махнат след изненадващо отпадане от Пирин за купата насред София. Началото е като в приказките – ЦСКА нарежда 10 поредни шампионатни победи с ключови голове на Саидходжа, Данчо Тодоров, младия Иван Иванов и португалеца Руй Мигел. Червените дръпват с 4 точки на Левски, но тогава идва загубата с 0:2 във вечното дерби, последвана от поражение и на „Тича“, което практически коронясва с титлата сините, водени от Емил Велев.

Въпреки загубения спор за първото място, през лятото Любо Пенев се легитимира като сериозен треньор, вкарвайки тима в групите на новия турнир Лига Европа. Елиминирането на Динамо Москва с 2:1 в руската столица пък влиза в червената евромитология. Отпадането в поток с Рома, Базел и Фулъм е логично, а Ел Голеадор остава в историята с появата си на почивката в Лондон, след като властите в България първоначално му забраняват да напуска страната заради неизплатен банков кредит и той лети отделно за двубоя на „Крейвън Котидж“. След двубоя в Швейцария пък Любо хвърля оставка заради вмешателство в работата си, но тя не е приета веднага, а едва постфактум през зимата. Любо е освободен заради разногласия с шефовете си от „Титан“, като оставя ЦСКА на 4 точки зад есенния лидер Литекс, който няколко месеца по-късно ще се окаже следващата спирка в треньорската му кариера. В рейда в А група през есента червените удрят Левски (2:0) в дербито с Казанската афера, но и губят 0:3 от Миньор на „Армията“.

Пет години по-късно идва вторият период на Пенев в ЦСКА – в края на един турбулентен сезон 2014/15 за клуба, белязан от смяна на собственика Александър Томов от тандема Юлиян Инджов – Ивайло Манджуков и от безпрецедентния антирекорд от 10 поредни мача без отбелязан гол. Любо помага, доколкото може, за 5 мача до края на кампанията, но след като ЦСКА не получава лиценз, също както болшинството от футболистите си тръгва.

Още 4 години трябва да изминат, за да се завърне отново на „Армията“, вече в ЦСКА-София при ръководството на Гриша Ганчев, с когото преди това е работил в Литекс. Както през 2009-а, специалистът отново е назначен току преди пролетния старт на шампионата, заменяйки Нестор Ел Маестро. Още от началото Любо подема медийна война с атаки към БФС и съдиите, но ще се окаже самотен воин. ЦСКА-София е колеблив в Първа лига, но за купата посича Лудогорец насред Разград с победен гол на Рубен Пинто на четвъртфиналите. И когато пътят към трофея изглежда открит, червените се сриват срещу Ботев Пд, като в реванша допускат фатален изравнителен гол на Кристиян Димитров за 3:3 на „Армията“ с двама души повече на терена. Николай Киров-Белия надхитря Пенев, а поражението от канарчетата и за първенство прелива чашата и той хвърля оставка, в чиято основа са други фактори. Прави го с горчива декларация, подчертавайки, че е останал сам в битката да брани ЦСКА-София.

За трите си престоя на „Армията“, Любо Пенев е старши треньор в общо 61 официални мача. От тях печели 33, или точно 54% успеваемост. Той все още няма трофей или игран финал, а върхът остават групите на ЛЕ преди 12 лета.