Любо Пенев даде сериозен анонс на Лудогорец

0
Снимка: cska.bg
- -

Като че ли това бе денят, в който ЦСКА-София изкрещя на всички – ние сме ЦСКА, а в същото време Лудогорец тихо призна, че това тяхното е проект, а не традиционен футболен клуб. И всичко се въртеше около Любо Пенев, който преди време препоръча на собственика на съперника да спре да коментира футбол и да си гледа корабите. Никак не е случайно, че Любо Пенев сам си извоюва честта да счупи каръка и да прекъсне дългата серия на ЦСКА-София без победа за първенство срещу Лудогорец на своя стадион. Тази пролет той сам си постели червения килим с елиминирането на този тим за купата. И като че ли онзи ден след последния съдийски сигнал на „Армията“ даде анонс, че трудното за Лудогорец тепърва предстои.

Странен субект е Любо Пенев. Хем е доста емоционален, хем е сдържан, винаги може да каже някой лаф, с който да развълнува и Мъртво море, но може във всеки един момент да каже – нищо не е станало. И така да убие ентусиазма на цялата армия червени запалянковци, които тази пролет видяха смисъла на футболните си емоции именно в този ЦСКА-София, на Любо Пенев.

Треньорът на червените подходи към мача с Лудогорец онзи ден, като все едно, че това е финалът за купата. Безкрайна отдаденост и максимално внимание на всеки един футболист, във всеки един момент. При него, не само в ЦСКА-София, никога не се допуска несериозно отношение. Да ти е треньор Любо Пенев, вероятно не е никак лесна работа, а като цяло неговото назначаване тази пролет дойде като най-логичното нещо на „Армията“. Отиде си един треньор, който ставаше донякъде, но непоколебимите му идеи за прагматичен футбол му изядоха хляба. И дойде този, който сутрин, обед и вечер непрекъснато мисли как неговият ЦСКА-София да вкара повече голове. Е, не си и помисляме, че Любо неглижира защитата, както и дефанзивната игра на отбора като цяло. Но той раздава задачи във всякакви аспекти и държи на тяхното изпълнение. Доказателството за това е съвсем прясно. В сряда вечерта два от головете във вратата на Лудогорец вкараха нидерландските кули близнаци от центъра на отбраната на червените. Матей и Кох не просто се включват задължително при статични положения пред вратата на съперника, към тях има и други офанзивни изисквания, когато топката е във владение на червените.

Като че ли толкова години ЦСКА-София чакаше точно такава победа над Лудогорец, с 4 отбелязани попадения от двама централни защитници и двама нападатели. И с един допуснат гол, който да тества Любо Пенев и при такива условия. С други треньори при два отбелязани и един върнат гол, ЦСКА-София щеше да се затвори и да търси пространства на контри за трети гол. При попадението на Сисиньо във вратата на Бусато, като че ли никой на „Армията“ не затаи дъх, никой не си каза „пак няма да бием“, защото Любо Пенев на секундата направи жест на своите да не променят поведението на игра и ритъма и да търсят трети гол. А след това и четвърти.

Да, можем да се обзаложим, че и на финала за купата ЦСКА-София ще играе по същия начин, без никакви типични за такъв мач сметки. Любо Пенев подгря червената аудитория за мача с Арда и никой не трябва да гледа мача, треперейки. Треньорът на армейците е наясно, че това 4:1 с Лудогорец бе и психологическа загрявка за финала в сряда. Тогава отново ще има указания за атака от първата до последната минута. Защото точно това отива на ЦСКА-София.

Желю Станков/ „Тема спорт“