„Червените“ трябва да бъдат себе си в Хърватия

0
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София беше отстранил Осиек в 90-ата мин. на мача между двата отбора на стадион „Васил Левски“, но грешката на Густаво Бусато промени доста нещата. Едно е да си победил с 3 гола разлика преди реванша, а съвсем друго с два. Именно попадението в края на мача в София, което оформи крайното 4:2 за „червените“, ще бъде решаващо и за избора на стратегията на двамата треньори. Ясно е, че наставникът на Осиек Ненад Виелица ще заложи на атаката. Най-вероятно от първата минута. Вече няма правило за гол на чужд терен и домакинските отбори може да действат по-спокойно в предни позиции.

По-важно за нас е как Стойчо Младенов ще подходи към реванша. Отсега обаче мога да кажа, че ако „червените“ заложат на защита срещу Осиек, ще отпаднат. Причините за това са няколко, но най-важните са, че към момента ЦСКА-София не разполага нито с футболисти, нито с тактическа подготовка, за да издържи 90 или повече минути в отбраняване на вратата. През годините често се е подхвърляло, че за един отбор е най-лесно да се затвори отзад и да дебне за контраатаки, но това съвсем не е лесно. Нито за треньора, нито за футболистите.

Истината е, че ЦСКА-София трябва да бъде себе си и да използва силните си страни, а те са именно в нападение. „Червените“ в никакъв случай не трябва да изпадат в глуха защита. Те трябва да търсят дълбока преса, разбира се, на моменти, а не постоянно, за да не могат домакините да разиграват спокойно в собствената си половина. Отборът разполага с доста класа и в средата на терена, и в предни позиции, за да не я използва пълноценно.

Всъщност за предходното има ясни индикации от началото на сезона. ЦСКА-София заложи на защитата срещу анонимниците от Лиепая и едва не отпадна, въпреки че притежава в пъти по-добри футболисти. Същата беше стратегията и в сблъсъка с Лудогорец за Суперкупата, завършил с катастрофална загуба с 0:4. Срещу ЦСКА 1948 и Осиек отборът игра атакуващо и победи, вкарвайки по 4 гола. В Хърватия „червените“ нямат нужда от победа, нито пък да вкарат четири гола. Дори и минимална загуба ще ги прати напред. Възходът на ЦСКА-София в Европа обаче няма да е факт, ако отборът гони минимална загуба./ „Мач Телеграф“