Нидерландец на „Армията“: От „поредното менте“ – до капитан

0
Снимка: cska.bg
- -

Нидерландският централен защитник Юрген Матей пристигна на стадион „Българска армия“ през лятото на миналата година. 175-те мача в Ередивизие за Екселсиор и Спарта Ротердам, които личаха в статистиката му, логично завишиха очакванията на привържениците към него. Кариерата му в България обаче тръгна колебливо. 28-годишният бранител бе неубедителен в изявите си, не успяваше да сформира добър тандем нито с Валентин Антов, нито с Петър Занев. А автоголът, който си отбеляза при загубата от Локомотив Пловдив на „Лаута“, послужи идеално на част от феновете, които побързаха да му лепнат етикета „менте“.

След злополучния двубой под тепетата обаче изявите на Матей тръгнаха във възходяща посока. С идването си Бруно Акрапович промени схемата на армейците и те заиграха с трима централни защитници. Нидерландецът бе в центъра на тройката в отбрана, като със стабилните си изяви помогна за силния завършек на есенния полусезон.

Истинският ренесанс в престоя на Юрген Матей на „Българска армия“ дойде през тази пролет и по-специално след пристигането на сънародника му Мено Кох. Бруно Акрапович бе заменен от Любо Пенев, а червените заиграха в 4-1-4-1. В ядрото на ариергарда действаха именно двамата нидерландци, които съставиха най-добрия тандем в родното първенство. Отбелязаха и по няколко попадения, а освен това помогнаха на ЦСКА-София да спечели Купата на България.

Матей и Кох по естествен начин се превърнаха в едни от лидерите в съблекалнята. Започнаха заедно и подготовката, но още в първия мач от лагера на червените в Австрия Мено Кох получи травма и напусна терена. Впоследствие тя се усложни и се оказа, че защитникът ще трябва да се подложи на операция и ще отсъства през целия есенен полусезон.

Несъмнено голям удар както за ЦСКА-София, така и за приятеля му и партньор в отбраната Матей. Само че Юрген показа, че периодът му на адаптация в българския футбол е отдавна приключил и може да покаже най-доброто от себе си дори и в отсъствието на сънародника му Кох. Матей се сработи перфектно със завърналия се от наем в Болоня Валентин Антов, като със сигурност бе по-увереният и стабилен играч в тандема.

Във всяко отиграване на нидерландеца си личи, че е научен футболист, продукт на местната школа. Бранителят има отличен поглед върху играта, чудесно дълго подаване, разполага с много добри технически качества и е силен във въздушните единоборства. Освен това командва отбраната на червените и е двигателят на нейната работа.

И някак логично след казаното до момента и напълно заслужено именно Матей се превърна в героя, който с гола си дълбоко в продълженията срещу Виктория Пилзен вкара ЦСКА-София в груповата фаза на Лигата на конференциите.

Ден след плейофа реванш Валентин Антов бе трансфериран в Монца, а още в следващия двубой на армейците лентата отиде на ръката на Матей. За по-малко от една календарна година нидерландецът се превърна от „поредното менте“ в напълно логичния избор за капитан и лидер на червения отбор. А с показаното до момента Юрген гарантира, че ще оправдае гласуваното му доверие.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“