Левски да се огледа в „бялото“ огледало

0
Снимка: levski.bg
- -

Не са много случаите, в които изходните позиции на Славия и Левски преди футболно дерби да са толкова категорично в полза на „белите“. Съпоставянето между съставите на Загорчич и Стоилов в момента трудно може да ни убеди, че Виячки, Кирилов, Тасев, Минчев, Стоев и компания са втори във временното класиране, а Ники Михайлов, Жоро Миланов, братята Цоневи заедно с национали на Кипър и Северна Македония са девети с равни точки с Арда и Локо София, които съответно имат два и един мач по-малко!

В никакъв случай не искам да подценявам нито едно от момчетата в Славия. Напротив, искрено им симпатизирам, защото към момента са отборът с най-голям скок в представянето си спрямо миналия сезон. Ако някой е забравил, тогава те сериозно бяха въвлечени в битката за оцеляване, а лятната им селекция далеч не бе от най-мащабните и в общи линии ядрото на състава е същото. Напълно заслужено и Светослав Вуцов, и Андреа Христов, и Радослав Кирилов са част от мъжкия национален отбор. Емил Виячки пък е сред най-добре представящите се защитници в първенството от началото на сезона. Смелата му и сърцата игра, агресията и лидерските качества със сигурност помагат много и за израстването на по-младите му съотборници в отбраната. Там вече постоянна величина е Андреа Христов, който със сигурност има талант и качества за модерен футбол, но все още не го виждаме да се нагърбва с повече отговорност, камо ли да предприема рисковете, в които дупничанинът се хвърля с главата напред. И сигурно не е случайно, макар и да няма връзка, че именно Виячки бе първият преболедувал коронавируса в родния футболен елит.

Много добре при Заги обаче се представят и момчета като Ертан Томбак и Ерол Дост. Треньорът на практика не ги вади от състава, а те все по-точно изпълняват тактическите му указания. И в крайна сметка резултатът е красноречив: Славия е допуснал 10 гола в първите си 13 мача. По-малко са инкасирали само Лудогорец (7) и Черно море (9).

Сравнението с Левски е убийствено. „Сините“ от началото на сезона са вадили топката от мрежата си цели 21 пъти. И именно проблемът с представянето в дефанзивен план е този, с чието решение най-сериозно се зае Станимир Стоилов. Включително и вчерашният трансфер показва, че Мъри не очаква подобрение в резултатите, преди да види един отбор, който може успешно да се защитава поне срещу наглед равностойни противници.

Със сигурност в Славия бюджетът за селекция и заплати е доста по-малък от този на „сините“. А в същото време резултатите и срещу най-добрите в Първа лига са показателни за нивото на отбора. Най-старият столичен клуб стигна до 1:1 на „Българска армия“ с човек по-малко и пак с 10 души победи Лудогорец. Във втория мач титуляр за „белите“ бе 15-годишният Мартин Георгиев. В същото време на „Герена“ се радват само на едно видимо подобрение в играта в сравнение с тази при Живко Миланов от началото на сезона. Твърде малко и точно в този контекст е редно за пореден път да подчертаем, че кризата не може да е вечно оправдание за резултатите на Левски. „Сините“ вече отстъпиха пред утрешния си противник на старта на сезона и сега имат добър шанс да демонстрират докъде са стигнали в опита си за стабилизиране на пропадането.

Людмил Христов/ „Мач Телеграф“