Славия и Левски бягат от скуката! Кюскането на топката нависоко е забранено

0
Снимка: levski.bg
- -

Славия и Левски в последните години в никакъв случай не са свързани със скуката, когато играят помежду си. А и дори и извън мача е интересно. Венци Стефанов като водещ глобален футболен анализатор не пропуска да коментира ситуацията на „Герена“ – както финансовата, така и организационната, че даже и спортно-техническата, нищо, че не разбира от футбол, както сам твърди.

Когато най-старото столично дерби се играе на „Овча купел“, целокупната футболна общественост си припомня колко струва една седалка, както и други любопитни подробности от този характер. Винаги обаче този мач в буквалния смисъл – се играе. Тоест, двата тима не излизат ей така да се включат в общественото надприказване преди и след 90-те минути. Славия и Левски в повечето случаи в последните години играят приличен футбол, а някои от главните действащи лица си казват каквото имат да си казват, без притеснения от евентуални последствия. Един такъв герой, без никаква ирония, е Златомир Загорчич, който от време на време след мач повечко говори за играта на Левски, и то не да се заяжда, а защото неговият отбор играе смислен футбол, а сините – не. Един път на „Герена“ Заги спомена, че по време на мача над стадиона не са прелитали самолети, защото играчите на Левски кюскали топката много нависоко, друг път пък прогнозира, че сините няма да ги бъде, защото играят неправилен футбол и се мъчат на мускули и ентусиазъм да побеждават равностойните или по-силните от тях отбори. Погледнато от дистанцията на времето, Загорчич, оказа се, бе прав. Левски наистина смени доста треньори, за да се срещнат пътищата отново със Станимир Стоилов, при когото е забранено топката да се изритва нависоко. Завръщането на Мъри на „Герена“ бе естествен ход на историята, какъвто би било и изкачване на Заги на по-високото стъпало по пътя към стадион „Българска армия“. Но това е друга тема.

Славия е по-обиграният и организиран отбор, а вече можем да кажем и по-постоянен, въпреки че треньорът често се чуди защо е станало нещо, което не е трябвало да става. Но белите влизат в мача като втори във временното класиране срещу деветия Левски.

Сега двамата последователи на правилния футбол вероятно ще ни предложат нещо интересно и всеки ще се опита по някакъв начин не да надхитри, а да надиграе другия. Да, невинаги надигралият отбор печели. Един от случаите, които се помнят – финалът за купата преди 3 години, когато сините се скъсаха да изпускат, белите го докараха до дузпи и бившият вратар на Левски Гошо Петков донесе трофея за Славия.

Допирните точки между двата клуба през годините са не една и две, на всякакво ниво. А последният случай е повече от любопитен. Става въпрос за Валери Божинов, който след като напусна Левски, тренира със Славия. А върхът на сладоледа щеше да е, ако Благой Георгиев бе станал силният човек на „Герена“, ако вариантът с Джо Диксън се бе разгърнал в пълния му идеен размер. При такъв собственик около новия футуристичен стадион щеше да има палми, а след това силните хора в Левски дойдоха от друго място с палми, но в името на компанията.

И така – време е за най-старото столично дерби, което може би за първи път в тази фаза на сезона ще се играе от подобни позиции – Славия втори в класирането, а Левски девети.

Желю Станков/ „Тема спорт“