Ще има ли перли в зимната селекция на Стойчо?

0
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София ще трябва да отвори широко трансфения прозорец през зимата, ако иска да продължи битката за титлата с Лудогорец. Очевидно е, че в момента „червените“ нямат достатъчно дълга скамейка, а дори и след отпадането на европейските мачове през пролетта, отборът няма да е конкурентноспособен на разградчани.

В първите дни след идването на Стойчо Младенов контузиите на близо десетина играчи от завещанието на Любо Пенев накараха ръководството да направи четири спешни трансфера. Привлечени бяха защитниците Карол Метс и Томас Лам, дефанзивният халф Карло Мухар и нападателят на Славия Калоян Кръстев. Тримата чужденци получават игрово време и това само по себе си е достатъчно да направим някои заключения. На този етап очевидно ролята им е на „по заместване“ и не са подходящи за титуляри при преследване на високи цели. Мухар е тромав и не може да участва качествено в офанзивен план. Лам е изключително рисков и често не преценява добре намесите си, като червеният картон почти винаги стърчи от джоба му. Метс и Калоян Кръстев имат по 350-360 минути с екипа на ЦСКА-София във всички турнири и в сравнение с другите двама нови носят в по-малка степен генерално оценяване. За Кръстев обаче може да съдим по периода му в Славия и именно заради това преминаването му на „Армията“ изглеждаше доста изненадващо. Той е централен нападател, но головете определено не изглеждат като негова мисия. Ролята му е повече на футболист, който се изтегля в по-задни позиции и открива пространства за атака на съотборниците си. Калоян обаче е много по-полезен за по-дефанзивни и прибрани отбори като Славия, отколкото за доминатор като ЦСКА-София. А на „червените“ им трябва резервен нападател от модела на Кайседо, който е коренно различен от Кръстев.

Със сигурност Стойчо Младенов ще трябва да развърти метлата през зимата и да вземе задължително трима нови футболисти. Като се има предвид дългосрочната травма на Мено Кох, единият трябва да е защитник, който да застане до капитана Юрген Матай. Вторият пост за подсилване е с халф от типа бокс то бокс, който може да изнася топката и да помага в офанзивен план. Най-задължително обаче е ангажирането на крило, защото Йомов няма алтернатива, а сам по себе си титулярът отляво Вилдсхют не е никаква алтернатива. А при възможност може да бъде взет и централен нападател, който да дублира Кайседо.

Що се отнася до селекциите на Стойчо в различните му периоди на „Армията“, то тази от първия му престой и титла безспорно е най-впечатляваща. Тогава Екзекутора привлече двама от най-фундаменталните играчи в новата история на клуба – Велизар Димитров и Емил Гъргоров. Не толкова впечатляващи, но също полезни и ефективни бяха Шакири, Макдоналд Мукаси, Йордан Тодоров и Паулo Брито. Перлата в селекцията на Стойчо при втората му титла през 20081 година бе безспорно нападателят Ней, а тогава бе взет и панамският Ел Пистолеро – Гарсес. Престоят му през сезон 2012/13 бе подплатен с ангажирането на Ивайло Чочев, Абел Анисе и Мишел Платини./ „Мач Телеграф“