Голаджиите струват пари, а Левски няма

0
Снимка: levski.bg
- -

Израстването на Левски в спортно-технически аспект си пролича още в началото на мача с Ботев Враца и първоначалната преса в половината на противника вече е навик. Да, точно това е белегът на сериозния отбор. Е, сините още не са такъв, но това е знак, че има вече нещо сериозно в тима на Станимир Стоилов. Тази преса даде резултат след секунди, когато топката бе отнета някъде около 65-70-ия метър, а след малко се случи и първата ситуация, от която миришеше на гол. С почти същите футболисти доскоро Левски, образно казано, не можеше да си върже обувките. Сега е по-различно, но нека пак уточним, това са същите футболисти, разбирай лимитирани играчи, от които има какво да се изстиска, но то не е много.

Ботев Враца, както подобава на традиционен и исторически клуб, в момента е от неслучайните отбори в елитната група. Тимът на Даниел Моралес също има футболисти с неголям потенциал, но на „Герена“ те опитаха да бият със сините камъни по синята глава, също с опит за преса и при такава ситуация те стигнаха до шут от упор в обсега на Михайлов. Което бе сигнал към домакините, че те все още не умеят не само да излизат от преса, но и да изнасят топката така, както иска треньорът. Многото изритвания от вратаря на Левски са най-доброто доказателство за това.

Все пак 4-5 стопроцентови положения се оказват недостатъчни за три точки. То няма как на този етап да се изиска чистите ситуации за гол да са два пъти повече. Всъщност може, но чак напролет. Сега от 4 положения трябва да влезе поне едно. Да, но сериозните реализатори струват скъпо. Те не се изграждат или учат. Те се купуват. А Левски нито има налични такива хора, нито има налични пари за привличането им. Евтините нападатели, какъвто е нашият случай, вкарват от дъжд на вятър. Но добрата новина е, че десетина атаки през второто полувреме завършиха с удари по посока вратата на Ботев Враца. Треньорът на гостите призна, че стратегията на сините за фланговете му била като прочетена книга, но все пак хората на Моралес инкасираха много пробиви. Цели 45 центрирания на сметката на Левски за един мач, това някои отбори не могат да го направят за цял месец. Но както се казва, като не върви – не върви. Краси Костов, като беше решил да улови и дузпа, и всичко останало, а беше вербувал и гредите. Ходи нападай и създавай положения.

Да се върнем назад. Хосе Кордоба след Нова година ще бъде разиграван на импровизиран търг – за защитата или за средата. Видимо с всеки мач той придобива по частица от школувката на треньора. По-скоро с оглед на селекцията напролет сините ще са с нов тандем в центъра на защитата, а пред тях двойката вътрешни халфове се очертава пълно копие на тандема Ричард – Боримиров, сега с изпълнители Кордоба – Андриан Краев.

И като стана дума за защитата, ясно е, че внедряването на нов ляв бек е с препоръка „спешно“. Цунами ли ще е, Торнадо ли ще е, но там промяната е задължителна, дългогодишният експеримент с Иван Горанов вероятно ще приключи през зимната пауза, освен ако Стоилов не се е сдобил с железни нерви и чували с идеи как да подобри осезаемо играта му. Тя може леко, но качествата…

Явно и Левски има в някаква степен проблем като при Стойчо Младенов преди няколко дни. Сега и Мъри отсече, че няма как да се случат нещата само с второто полувреме. Стоилов обаче едва ли е крещял на полувремето. И не каза дали ще падат глави. То и да паднат, просто няма други хора. И да има, те са още на етап тактическо прохождане. Самият треньор анонсира, че предпочита да развива най-добрите, които се задават от школата, вместо да рискува със „звезди“ от българското първенство.

Желю Станков/ „Тема спорт“