Евтимов се срещна със световен шампион! Белгийска легенда: Помня гола на Сираков с глава! (СНИМКИ)

0
- -

Световният и европейски шампион Емануел Пети се срещна с футболния общественик Кирил Евтимов в Париж. Евтимов изгледа на живо двубоя от група „A“ на Шампионската лига между ПСЖ и Брюж (4:1) на любимия на българите стадион „Парк де Пренс“. По традиция, бургазлията му подари българско вино „Бургозоне“, което бе прието с охота от легендарния бивш френски футболист. Той завинаги остава в спомените на футболните фенове с гола си за 3-0 във финала на Мондиал’98 срещу Бразилия. Няма как да не отбележим, че Емануел Пети игра в незабравимия за нас мач на 17.11.1993 г., когато с двата гола на Костадинов се класирахме за световното в САЩ. Естествено, Евтимов го е върнал към спомена от този велик за нас двубой, но Пети любезно е отказал да коментира.

Относно своя фаворит за Шампионската лига през този сезон, бившият играч на Арсенал е споделил: „Понеже съм французин, а и с оглед на състава с който разполага, бих искал ПСЖ да вземе трофея, но според мен другият фаворит е Байерн Мюнхен. Смятам, че един от тези два тима ще бъде на победител. Дано жребият не ги противопостави рано“.

През последните години Пети е телевизионен коментатор и анализатор на мачове от френския шампионат. Отделно е и продуцент на изгряващия френски музикант Грегори Бакиан.

Освен с Пети, Евтимов е имал шанса да общува и с две големи легенди на ФК Брюж и белгийския футбол Франки ван дер Елст и Марк Дегрийзе. Двамата понастоящем работят за белгийския тим и пътуват навсякъде с отбора. Евтимов им е припомнил знаменитата победа на България над Белгия с 2-0 през 1987 г., след която почти докоснахме участие на Евро 88. И Ван дер Елст и Дегрийзе взеха участие в този успешен за нас мач. Евтимов върна Ван дер Елст към спомените от този двубой.

„Много добре си спомням срещата. Излязохме с голямо самочувствие. Все пак стигнахме полуфинал година по-рано в Мексико. Бяхме сигурни в крайния успех. Обаче на терена стана друго. Помня гола на Сираков с глава, после за втория гол друг футболист (б.р. Лъчо Танев) тръгна от центъра и ни вкара. Този гол ни закла. В крайна сметка мисля, че тогава треньорският щаб избра грешна стратегия, която ни коства загубата и неучастието на Европейското. След години разбрах, че това е бил първият мач на Стоичков за България. Имахте много силен отбор, който впоследствие спечели и бронзови медали“, върна времето назад Франки Ван дер Елст.