Революционно! Красавица става първата съдийка в родния футболен елит

0
- -

Съдийската комисия към БФС обмисля революционно решение за пролетния дял в Първа лига, съобщава „Тема Спорт“. СК се очаква да повери мач от елита на рефер №1 у нас при дамите за 2021 година Християна Гутева. Досега тя е ръководила срещи само на ниво Втора и Трета лига. През есента обаче комисията започна все по-често да я включва в нарядите за Първа лига, като четвърти арбитър и ВАР такъв. Наскоро тя бе на семинар на елитните съдии на УЕФА в Кипър заедно с топарбитъра ни при мъжете Георги Кабаков.

През есента Гутева дебютира в групите на женската Шампионска лига. От Съдийската комисия към БФС са решили да направят революционната крачка през пролетта с някой от двубоите в елита, който, разбира се, няма да има особено решаващ характер към края на сезона.

Тя дебютира в професионалния футбол у нас на 29 май 2016 година. Тогава ръководи срещата от Втора лига между Поморие и Локомотив Горна Оряховица край морето, завършила 1:1. Оттогава навъртя 17 двубоя във втория ни ешелон.

България няма да е първата страна в Европа, която дава път на дамите съдийки в мъжкия елитен футбол. Такъв ход вече предприеха във Франция, Германия и др.

Георги Кабаков пък има голям шанс да бъде сред съдиите, които ще пътуват за Катар за световното първенство през декември догодина. На Евро 2020 миналото лято
пловдивчанинът на няколко пъти бе четвърти съдия, а после свири на Олимпийските игри. Напролет той ще получи наряди за елиминациите в Лига Европа и Лигата на конференциите, като не е изключен и такъв в Шампионската лига.