Кметът на Стара Загора: Това решение означава убийство на Берое!

0
Снимка: beroe.bg
- -

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е инициирал среща с феновете на Берое, на която да бъде обсъдено бъдещето на клуба и неговото финансиране, след като стана ясно, че „ТЕЦ Марица Изток 2″ обяви акциите за продан. Според градоначалника този ход най-вероятно ще предизвика смъртта на един от най-емблематичните за футбола ни клубове.

„Ние не сме против това, че ще се смени собствеността, държавата е решила, че ТЕЦ 2 не може да издържа Берое, няма никакъв проблем в това. Проблемът е, че това се прави на 22 декември. Това означава, че няма никакво време нов собственик да поеме отбора. За да влезе нов собственик е нужен поне месец, за да се направи финансов одит, да се види какво е състоянието и има някои процедури, които трябва да се случат, за да се прехвърлят акциите. През тези месец-два, футболистите няма да получат заплати, тъй като вече има забрана да се превеждат пари и да се разплащат каквито и да било сметки от Берое. След като не получат заплати за декември, те имат право веднага да разтрогнат този договор и съответно отборът ще се разбяга и ще се разпадне. Решението, което трябваше да се вземе е да се даде толеранс и финансирането да се спре от март-април-май. Това решение означава убийство на Берое. Качествените футболисти ще бъдат взети от други клубове и то без пари по вина на клуба“, заяви Живко Тодоров, цитиран от „Мач Телеграф“. Той призова министърът да преразгледа своето решение.

„Конкуренцията на другите клубове ще отслабне. Решението е неправилно взето. Няма нищо лошо грешката да бъде призната. Потърсих министъра за среща или разговор по телефона, може би не са му обяснили правилно“, каза градоначалникът. ТЕЦ-ът давал 5 милиона на година. Министърът на енергетиката Александър Николов разкри, че ТЕЦ „Марица Изток 2″ осигурявал 5 милиона лева годишно за Берое.

„Доколкото съм информиран, ръководството на Български енергиен холдинг е гласувал единодушно това нещо да бъде прекратено. Не знам защо се обръща толкова голямо внимание на нещо, което е ясно защо се случва. Няма никаква логична причина това да продължава. Не мога да намеря директна връзка между футбол и енергетика“, сподели министър Николов пред БНТ.

„Откакто ТЕЦ „Марица Изток 2″ насилствено е принуден да спонсорира дейност крайно не-привична за него, това нещо се отлага заради всенародната локална любов. Не очаквайте да не взимаме непопулярни решения, които обаче са в полза на цялото общество“, обясни Александър Николов и продължи:

„Клубът и към момента разполага с определени активи – футболисти, база. Ако е толкова ценен, нямаше проблем да има собственик. Всички големи футболни клубове минаха през това нещо.“