Десетият, преминал от Берое в Левски през този век

0
Снимка: levski.bg
- -

Илиян Стефанов се превърна в десетия футболист, преминал от Берое на „Герена“ през новия век, пише „Тема спорт“. Сините обичат често да пазаруват от старозагорци, а през това столетие девет играчи се озоваваха при столичани от тима под Аязмото. Това са Иво Иванов, Тодор Христов, Мартин Райнов, Пламен Крумов, Стефан Велев, Димитър Везалов, Жуниор Мапуку, Борислав Стойчев и Георги Костадинов.

Трябва да се уточни, че Илиян Стефанов е юноша на сините, но няма официален мач за мъжкия тим, а гореспоменатият Стойчев също се изгради като футболист на „Герена“, но прави първите си стъпки във футбола в Хасково.

Като успешни трансфери на сините може да окачествим Георги Костадинов, Стефан Велев, Мартин Райнов и донякъде Жуниор Мапуку, които изиграха силни мачове за столичани, след което бяха трансферирани в чужбина. Първият носеше дори капитанската лента на Левски, а сега и тази на националния отбор. Добри впечатления оставиха и Мартин Райнов, и Стефан Велев. Първият също носи лентата на сините, но в началото на този сезон реши да напусне „Герена“ и в момента играе в румънския Арджеш.

Но има и лоши решения от страна на ръководните фактори на „Герена“, след като феновете още помнят автогола на Иво Иванов срещу Лил в Лига Европа за равенството 2:2 на „Герена“ през 2010 година, който до голяма степен коства класирането на отбора за следващата фаза. През 2013 година сините докосваха титлата. В последния кръг от първенството на „Герена“ гостуваше Славия, а при победа столичният гранд щеше да добави пореден трофей във витрината си. Базил де Карвальо откри резултата, но през второто полувреме Димитър Везалов заби топката в собствената си врата и прати титлата в Разград.

От своя страна гореспоменатият Борислав Стойчев дойде по настояване на Станимир Стоилов, но не успя да се наложи при сините, тъй като тогава Левски разполагаше със силен отбор, а в центъра на защитата бяха Елин Топузаков и Игор Томашич, които бяха в основата на дрийм тима на Мъри. Пламен Крумов пък дойде в труден момент на „Герена“ и не успя да покаже качествата си, докато Тодор Христов разочарова и в един момент стигна до аматьорския футбол след престоя си на „Герена“.

Предстои да видим Илиян Стефанов от кои ще бъде.