Джони Велинов: Левски се отърваха, Бусато защити армейската чест пред техните фенове! До гол на Лудогорец се игра във Враца

0
- -

Легендарният вратар на ЦСКА Георги Велинов говори пред „Тема Спорт“ относно прогреса при стража на ЦСКА-Софяи – Густаво Бусато.

Г-н Велинов, видяхте ли реакцията на Густаво Бусато след края на дербито с Левски…
– Да, да видях. Той посочи гърдите си и емблемата на ЦСКА. Без обидни жестове, но той влезе в диалог с феновете на съперника и защити армейската чест. С това Бусато показа, че е станал истински цесекар. Мен това не ме учудва. Той наистина много обича ЦСКА, София, България…

В последните шест месеца се наблюдава израстване и постоянство в играта му. На какво се дължи това?
– На работата със Стоян Колев. Густаво от първия ден, в който пристигна в България, показа огромно желание, професионализъм и се раздаваше докрай в тренировките. Той работеше много добре с всички предишни треньори на вратарите – с Иво Иванов, Ивайло Петров, Йордан Йорданов, но явно със Стоян намериха химията. Това е много важно за един футболист на този пост. Според мен методиката на Колев му допадна много и му действа доста положително. Виждаме го, че е по-спокоен, по-уверен и наистина много по-стабилен в представянето си.

Какво означава това за ЦСКА?
– Не са празни твърденията, че вратарят е половин отбор. В момента Бусато вдъхва увереност на играчите пред него. Това е много важно и съм убеден, че Стойчо Младенов е много щастлив от формата, в която се намира Густаво. Добрите игри и резултати в голяма степен зависят от представянето на вратаря.

Когато пристигна в ЦСКА и го видяхте за първи път, вярвахте ли, че ще се превърне в титулярния страж на отбора с най-дълъг стаж под рамката от началото на новото хилядолетие?
– Бусато притежава много добра физика и рефлекс. Той започна добре престоя си като цифри, но му липсваше убедителността, виждаме, че той израства. Густаво е много отдаден и концентриран в работата си. Тези усилия и доверието, което му бе гласувано, не останаха напразни. И той напълно заслужава да продължава да е под рамката и да се превърне в част от историята на клуба. Димитър Евтимов е прекрасен вратар и притежава отлични качества, но за добро или лошо не може да хване ръка, както се казва. Щастлив съм, че Митко има страхотна психика и е прекрасен професионалист, което му позволява да чака своя ред и да работи много усърдно. Те двамата прогресират заедно и мога категорично да заявя, че ЦСКА разполага с двама прекрасни вратари, а покрай тях ще порасне и Алекс Божев, защото той има чудесен пример.

С равенството в дербито с Левски ЦСКА загуби ли шансове за титлата?
– Има още много мачове, продължавам да се надявам и да мечтая, но като гледаме какво става в други срещи, и губя увереност. Нали виждате как във Враца се игра до гол на Лудогорец? Е, как да стане при това положение? Разградчани бяха готови да загубят точки там, но отново им помогнаха. Искам да има и други отбори, които да окажат тази съпротива, да се опълчат, а дано все пак чудото стане…

Има ли сили Левски да върне интригата в първенството? Сините гостуват в Разград след няколко дни.
– При тях се вижда прогрес след идването на Станимир Стоилов. Не са лош отбор и дано успеят. За нас червените ще е трудно да стискаме палци и да подкрепяме Левски, но все пак – както се отърваха срещу нас, дано така успеят да измъкнат поне точка и срещу Лудогорец.