Сотириу е поел по зелен коридор и е готов да остави трайна следа в Разград

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Без никакви съмнения Пиерос Сотириу е играчът във форма за Лудогорец. Кипърецът успя да реализира 16 попадения в 18 мача от началото на сезона и води смело разградчани към 11-а поредна титла. В последните два двубоя нападателят донесе шампионски победи, разписвайки се в последните минути срещу Ботев Враца и Левски за успехите с 2:1.

Няма да е тайна, че в Разград винаги нападателите ще бъдат съпоставяни с Клаудиу Кешерю. Румънецът се превърна в голова машина за орлите и все още държи рекордите на „Хювефарма Арена”. Двамата със Сотириу се засякоха за кратко при зелените и може кипърецът да се е заредил с головия нюх на Кешерю. Важно е да уточним, че съпоставката между двамата я правим след първия им цял сезон с екипа на Лудогорец. След пристигането си в Разград през лятото на 2015 година Кешерю реализира 15 попадения в първенството в първата си кампания в 28 мача, след което в следващите години надграждаше, като на следващата достигна до 22, а безспорно сезон 2017/18 бе най-силният му, реализирайки 26 гола в шампионата.

Пиерос Сотириу подписа с Лудогорец през зимата на миналата година и сякаш през пролетния полусезон не успя да се събуди от зимния си сън, вкарвайки само едно попадение в девет двубоя. Но сега кипърецът е преобразен и не спира да вкарва в първенството. Все още не е настъпила финалната фаза на шампионата и Сотириу ще има възможността да задмине постижението на Кешерю, след като реализира попадение на всеки 81 минути. Кипърецът показва, че не е само консуматор, а притежава и добра техника, за да може сам да си създава головите положения, а играта му с глава е на добро ниво. Физиката му също помага да се бори с гръб към вратата с противниковите защитници, а взривната му сила е ключът към головия му завършек.

Затова не спират и апетитите към него от страна на чуждестранни клубове, но от Разград са готови на всичко, за да задържат стрелеца си за предстоящите битки в евротурнирите. Именно след силен рейд и добро представяне на Сотириу цената му ще се вдигне главоломно. „Постоянно съм нервен, не е само днес. Просто искам да печеля, не обичам да губя. Изненадах се, че топката попадна в краката ми, не я видях, но се радвам, че вкарах. Когато си нападател, трябва да очакваш подобни шансове. За нас всеки двубой е като финал“, каза героят на Лудогорец след победното си попадение във вратата на Левски.

Взетият за заместник на Клаудиу Кешерю Ихинио Марин имаше лошия късмет да получи две тежки контузии, които не му позволиха да разкрие пълния си потенциал на „Хювефарма Арена”. Това доведе и до пристигането впоследствие на Пиерос Сотириу в Разград от Астана за около 1 милион евро. Испанецът стартира силно, реализирайки четири попадения в първите си осем мача, но след това дойде и злощастната му контузия в двубоя с Монтана, след като бе открил резултата за разградчани. Той се завърна с екипа на Лудогорец, но не успя да си спечели титулярна позиция и през зимата премина в полския Гурник Забже.

Отличен голов нюх показа и Якуб Швиерчок. При първия си пълен сезон 2018/19 полякът реализира 11 гола в 25 двубоя. Единственият му проблем бе… Клаудиу Кешерю. Румънецът се намираше в блестяща форма и треньорите на разградчани залагаха на него като първи избор за атаката. В момента Швиерчок е в японския Нагоя Грампус.

В Разград все още си спомнят и за Роман Безяк, но словенецът не може да се похвали с толкова силен първи сезон, след като за 31 двубоя реализира 13 гола.

Не така стоят нещата при преминалите като комета в Лудогорец Мишел Платини и Юнес Хамза, които се задържаха само един сезон при орлите. Различна е ситуацията при Пиерос Сотириу и кипърецът е готов да остави трайна следа в Разград.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“