Непредвидимият Валентич

0
- -

Идването на Азрудин Валентич в Ботев Пд в началото на 2021 г. определено беше прието шокиращо от бултрасите по ред причини. Първо – той беше много неизвестен на широката общественост, като беше водил отбори като Васалундс, Асириска, Дал кюрд и Фремад Амагер, тогава с един и същ собственик като „канарчетата“ – Антон Зингаревич. Второ – Валентич е чужд елемент. Ясно е, че в Ботев Пд на почит са местните кадри. Справка – последният най-успял е Николай Киров-Белия. Но Валентич, типично за балканец, все пак е роден в Сараево, показа характер и не се пречупи пред трудностите. Той започна постепенно да налага своите идеи, а въпреки криволичещите резултати, Антон Зингаревич и за секунда не реши да го смени. Все пак двамата работят заедно от 2018 г., когато той поема датския Фремад, а през 2021 г. го прехвърля в Пловдив. И това си заслужаваше, защото през този сезон Валентич и Ботев Пд, с нужната селекция, разбира се, се представят много добре и към днешна дата „канарчетата“ заемат 3-ото място, зад двата най-богати клуба в България – Лудогорец и ЦСКА-София.

В неделя в Коматево пристигат именно „червените“. Първият мач между двата отбора на „Българска армия“ предизвика много коментари. Отборът на Стойчо Младенов поведе с 3:0, но за отрицателно време резултатът стана 3:2 и страхът се настани в лагера на домакините. Те в крайна сметка удържаха трите точки, но бултрасите и до ден-днешен са недоволни от рефера Георги Давидов (б.а. – който ще свири и неделния мач), който заедно със своя екип отмениха гол на Маркиньос.

Една от най-големите сили на този Ботев Пд, заедно с индивидуалната класа на Неделев, Току, Рабей и други, е това, че действията на Азрудин Валентич са напълно непредвидими, пише „Мач Телеграф“. За какво иде реч – от 23 мача в Първа лига от началото на сезона, босненецът с шведски паспорт е използвал цели 7 схеми. Тоест – Стойчо Младенов едва ли е наясно с каква точно постройка ще излезе Валентин в неделя. Любимата му е 3-4-2-1, която е използвал най-много пъти – 10. Пет пъти пък Валентич разчита на 3-4-3, чиято разновидност е именно горепосоченото 3-4-2-1. За тази повече от година, в която Вали, както наричат треньора, води „жълто-черните“, той успя да научи футболистите си да играят във всякакви формации.

Босненецът използва три схеми с четирима защитници – 4-2-3-1, 4-3-2-1 и 4-3-1-2, но фаворизира тези с трима в защита. В последните 3 срещи – с Берое (1;1), с Локо Пд (2:1) и с ЦСКА 1948 (2:2) той заложи на 3-4-2-1. По пътя на логиката сега идва момент за промяна. Но само Валентич, неговият екип и футболистите му знаят точно как ще излязат в предстоящото дерби с ЦСКА-София. А това няма как да не притеснява „червените“.