България устиска мощта на Нидерландия

0
- -

България и Нидерландия завършиха 0:0 в квалификации за Евро 2023. Вратарят на България Дамян Христов се превърна в герой за българския национален отбор.

Дамян Христов се наложи още в 7-ата минута да отразява удар на Йошуа Зиркзее. Последва удар на Райън Гравенберх, но топката премина над напречната греда. В 10-ата минута Нидерландия разви много добра атака, която премина през Гравенберх и бе завършена от Екеленкамп, който стреля от границата на наказателното поле на България и прати топката под греда, но Дамян Христов внимаваше и изби в корнер.

България организира добра атака в 14-ата минута, когато Силвестър Джаспър проби отдясно и центрира към Филип Кръстев, който стреля, но Шерпен изби в корнер. В 18-ата минута Джаспър отправи опасен удар, но топката се спря от външната страна в мрежата.

Силвестър Джаспър пропиля много добра възможност да вкара гол в 32-ата минута, след като не успя да уцели рамките на вратата на съперника.

Капитанът Валентин Антов можеше да открие резултата в 55-ата с коварен изстрел от дистанция, но стражът на „лалетата“ Шерпен се разтегна и спаси.

Четири минути по-късно със страхотно двойно спасявена блесна и Дамян Христов. Най-напред той спаси коварен удар на Тимбер, при който топката тупна пред него, а след това не позволи и на Редан да го преодолее.

Нидерландците направиха много сериозен пропуск в 63-ата минута чрез Зиркзее, който стреля с глава в аут.

България е трети с 8 точки в класирането, но равенството прави задачата на Нидерландия в групата много трудна, защото „лалетата“ вече изостават на пет точки от Швейцария, въпреки че са и с мач по-малко.