Шеф на Берое: Отборът е обезпечен и осигурен финансово! Три големи фирми и общината ще издържат клуба

0
Снимка: beroe.bg
- -

След края на държавното финансиране Берое пое по нов път. В него много важна роля ще играят феновете ма клуба. Един от учредителите на „Сдружението за подкрепа на футбола Берое“ Светослав Миневски ще бъде човекът с тежките решения в клуба. Роден е през 1968 година в Стара Загора. Завършва академията на МВР със специалности „Право“ и „Охрана на обществения ред и борба с престъпността“. От 1993 -1998 г. работи в сектор „Икономическа полиция“ на РДВР – Стара Загора, а от 1998 – 2007 г. в сектор „Борба с организираната престъпност“. От 2007 г. е адвокат. Председател ма Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“ ЕАД от юли 2021 е. Ето какво сподели той в интервю за „Тема спорт“.

Г-н Миневски, първото и най-важно питане е могат ли феновете на Берое да се чувстват спокойни за бъдещето на клуба?
– Да. Отборът е обезпечен и осигурен финансово. Ще разполагаме с един достатъчен бюджет, не като предходния, но такъв, с какъвто ще можем да радваме феновете.

Как вие се озовахте в клуба? Кой ви убеди да влезете в управлението на Берое?
– Всичко тръгна от няколко срещи с феновете, след като разбрахме за спирането на финансирането. Решавахме организационни въпроси за бъдещето. Присъстваше и ръководството на община Стара Загора, което даде гаранции, че ще помага, доколкото това е възможно. Феновете гласуваха каква да е структурата на сдружението. Аз поех нелеката задача да оглавя сдружението и съм доволен от всички участващи, които на съвсем доброволни начала полагат усилия клубът да съществува и да се осигури приемственост между старото и новото ръководство. Поддържаме непрекъсната връзка и водим отчетност. Може да се каже, че аз съм връзката между феновете и финансирането.

Сам започвате темата с финансирането. Кой ще го осигурява?
– Големи фирми от града. Те и преди са били близо до спорта. Три компании ще участват с равностойни вноски с общината. На този етап са ме помолили да стоят „инкогнито“ и да не бъдат афиширани официално. Първите преводи все още не са направени. Предстои точно този месец да се сформира окончателният бюджет.

Т.е. общо 4 ще са основните стълбове на финансиране – трите компании плюс общината. С каква вноска ще влезе всяка една от страните?
– С около 50 000 лева месечно. Наред с рекламодателите, с парите от телевизионни
права ще формираме един добър бюджет. Нашата идея е да развием Берое като едно бизнес дружество, което да гарантира приходи както за детско-юношеската школа, така и за първия отбор.

Как смятате да се случи това, защото тази мантра я чуваме от почти всички клубове у нас, но малцина успяват да реализират иначе доброто намерение?
– Прав сте, че тази мантра се повтаря. Ние имаме изградена стратегия, която да включва спортните бази, фен магазините и търговски вериги от града. Предстои отдаването на базите от общината към сдружението, като планираме отдаване под наем на заинтересовани клубове, с които сме в добри отношения. Има запитвания още отсега за летния период, като тези пари ще бъдат инвестирани в школата. Но сме в твърде начален етап, за да казвам още какви други идеи ще бъдат реализирани. В Сдружението сме девет души, разделени сме на тричленки. Аз съм в тази по бизнес начинанията. Заварихме една стопирана дейност на фен магазина, в това число и на текущите приходи от реклами. Първата ни и основна задача е да ги възродим и да действат отново. Не мога да обещая, че всичко, което сме замислили, ще заработи. Но се надявам да се излезе от летаргията. На всички е ясно, че т.нар. държавно финансиране доведе до тази летаргия. Когато бюджетът ти е осигурен, няма за какво да мислиш за други инициативи.

Казахте за обвързването на местните търговски вериги. Да ви разбирам, че от техните постъпления ще има някакви отчисления, които ще отиват за клуба, така ли?
– Да, по-скоро ще носят бонус точки, които феновете ще могат да ползват във фен магазина, за закупуване на артикули, клубни карти, организиране на екскурзии при гостувания. Отчисленията, които идват от търговските вериги, съответно ще отиват за реинвестиране в клуба. Привържениците трябва да бъдат близо до клуба. Нашата фенска маса е намаляла в последно време. Трябва да ги направим съпричастни отново с клуба, те трябва да участват в живота му. Това е единият от вариантите.

Кой в момента издържа клуба, след като държавното финансиране спря и новите спонсори още не са превели първите траншове?
– Общинският съвет гласува едно задължение, което клубът имаше към общината, да бъде върнато в по-голямата си част обратно към Берое. Това е текущата издръжка, докато започне същинското събиране на средства. Сдружението също има открита дарителска сметка, по която могат постъпват средства. Завареният бюджет не беше кой знае колко голям за развитие на футбола според параметрите и изискванията на този отбор. Но сумата, с която разполагаме в момента, е достатъчна да завършим спокойно сезона със заварените договори на футболистите. Впоследствие всичко това, което ще дойде от идния месец, ще формира следващия ни бюджет.

Реално общината е спасила сезона за вас?
– Да, реално точно така се получи.

Има ли висящи плащания в момента?
– Не. Ние дори приехме ангажимент, той не е тайна, има го в Търговския регистър, да поемем задължението на старите собственици до края на март. Нямаме непокрита заплата на служител или футболист. Ще си получат и възнагражденията за февруари на 25-о число.

Остава ли Петър Хубчев начело и след лятото?
– Огромното ни желание е да остане. Имахме мъжки разговор с него. Желанието ни е взаимно. Остава само да си кажем какъв ще бъде бюджетът занапред – с какво треньорът ще разполага, за да може и той да си направи план за селекцията, да се вземат необходимите футболисти, след като изтекат текущите договори на играчите.

Какви ще са целите пред Берое първо този сезон?
– Личното ми мото в живота винаги е било, че само високите цели повдигат човек на пръсти. Запазваме целите – да бъдем в шестицата. Доколко е реалистично, времето ще покаже, предвид и по-ниското бюджетиране. Но понякога се оказва, че ако играеш с по-млади състезатели, дори по-нискобюджетни, нещата се получават по-добре, отколкото скъпоплатените състезатели.