Без Трите коня каляската ни щеше да е капо срещу Хърватска

0
- -

Любопитни факти от двубоите между България и Хърватска, играни през годините на различни нива, представени от „Тема спорт“.

Предстоящата контролна среща между България и Хърватска ще е деветата в историята между двата отбора. В досегашните 8 двубоя равносметката е следната: една победа за трикольорите, 2 равенства и 5 загуби, при голово съотношение 5:16 в полза на шахматистите.

От 8-те мача 2 са контролни срещи, 2 са квалификации за световно първенство и 4 са квалификации за европейско първенство.

С най-много срещи за България са: 5: Ст. Петров и Д. Бербатов.

Автори на 5-те гола за България са: 2 – Д. Бербатов и М. Петров, 1 – Ст. Петров. Така без Трите коня каляската ни щеше да е капо срещу съперника.

С най-много срещи за Хърватска срещу България са: 5 – Р. Ковач, Олич и Сърна.

Головете за Хърватска в двубоите с България са дело на: 2 – Вьолфл и Сърна, 1 – Коциян, Цимерманчич, Плеше, Антолкович, Олич, Бабич, Тудор, Кранчар, Перишич, Ракитич, Калинич и автогол на Н. Бодуров.

В най-много срещи – 3, начело на нашите национали е бил Пламен Марков, в 2 – Христо Стоичков, а в 1 – Иван Радоев – Баба Рада, Л. Пенев и Ив. Петев.

За пръв път двата съперника се срещат на зеления терен на 11 април 1942 година в Загреб. Срещата е контролна и завършва 6:0 за хърватските футболисти. Головете за шахматистите реализират: Коциян, Вьолфл-2, Цимерманчич, Плеше и Антолкович.

Първият мач в София се игра на 12 октомври 2002 година пред пълни трибуни на Националния стадион „Васил Левски“ и завърши 2:0 за нашите с голове на Ст. Петров и Бербатов. Това беше квалификация за европейско първенство.

Последният двубой срещу Хърватска се игра на 10 октомври 2015 година в Загреб и бе европейска квалификация. Хърватска се наложи с 3:0 при закрити врати.