ЦСКА-София – отбор от вождове с характеристиките на… обикновени индианци

0
- -

Победата на ЦСКА-София над Берое бе изкована с капитан Мено Кох. Не звучи нито толкова интересно, нито толкова странно, ако зад този факт не се криеше по-значимият факт, че това е шестият играч на „червените“, който носи лентата през сезона. Иначе, освен него, капитани на тима бяха първият избор Юрген Матай, Жеферсон, Греъм Кери, Амос Юга и Валентин Антов. ЦСКА-София е безпрецедентен първенец през този сезон по вождове, като дори извъртелият петдесетина играчи и представен с два напълно различни отбора през есента и пролетта — Царско село, е имал петима футболисти с лентата. Колкото и легионери да има при Царете, всички играчи с лента на ръката са нашенци — Кавдански, Бандаловски, Пламен Крумов, Венци Василев и Николай Николаев. Петима са и капитаните на Арда през сезона, като и тук всички са българи, но тук това изглежда по-логично, като се има предвид малкият брой легионери при кърджалийци. Капитаните на Арда са Пламен Крумов, който има тази чест във втори отбор през сезона, а също така Иван Коконов, Иван Караджов, Спас Делев и Милен Желев.

Но да се върнем на „Армията“, където с лентата на ръката са били емблематични фигури за футбола ни като Георги Димитров – Джеки, Димитър Пенев, Паро Никодимов, Христо Стоичков и Трифон Иванов, а сега лентата изглежда като парче плат, което се прехвърля само като декоративен елемент от ръкав на ръкав. Иначе Кох притежава много добър профил на капитан – на 27 години е, играе като централен защитник, което му дава отлична позиция за такава ръководна роля, има опит в силни първенства като елита на Нидерландия и Белгия, притежава и лидерски качества. Самият Стойчо Младенов е показал, че именно централните бранители са предпочитана позиция за капитан и това изглежда солидно аргументиран избор.

И ако Кох и Матай изглеждат разумен и обоснован подход от гледна точка и на кариерата, опита и лидерските си качества, то не така е ситуацията с останалите. В началото, с Любо Пенев начело, капитан бе Валентин Антов, който е добър защитник и с интелигентност доста над средната за футболист, но нито годините, нито характерът го правеха подходящата кандидатура в дългосрочен план. Комуникационно, предвид владеенето на чужди езици, а и заради характера си непопулярен избор бяха също така Жеферсон и Амос Юга. Греъм Кери пък има проблеми от личен характер и със сигурност в друга ситуация, можеше да се окаже полезен за отбора с лента на ръка. За съжаление в настоящата ситуация ЦСКА-София не може да си позволи българин за капитан, защото разчита само на двама нашенци в титулярния състав – Иван Турицов и Георги Йомов. В отбор с толкова опитни чужденци човекът с лентата трябва да е безспорен авторитет и да може да комуникира със съотборниците си. Все пак капитанът е почти първи треньор на терена и втори треньор извън него, когато трябва да провежда мотивационни и какви ли още не разговори със съотборниците си.

В крайна сметка чисто документално „червените“ изглеждат като отбор от вождове, но истината е, че характеристиките на повечето от тях са си на обикновени индианци.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“