Три крачки до синьо лято!

0
Снимка: levski.bg
- -

Страстната седмица измина. Навръх Разпети петък емоциите в синьо на стадион „Георги Аспарухов“ бяха невероятни, а за всички привърженици на Левски Великден е бил още по-приповдигнат. Вече сме в Светлата седмица, засега такъв е и небосклонът над „Герена“. Причината – отборът вече държи съдбата в собствените си ръце и класирането за Лигата на конференциите зависи единствено от Станимир Стоилов и възпитаниците му. А шансовете за билет за Европа са два – както през купата, така и през първенството.

„Отворихме малко по-голяма крачка, отколкото трябва, но мисля, че можем да я защитим по най-добрия начин на терена в реванша срещу Лудогорец“, заяви Мъри преди втория сблъсък с разградчани. И наистина „крехкият“ му отбор, както се изрази треньорът, направи поредната правилна стъпка. И сега е само на три от екстаза. Те трябва да бъдат извървени в следващите 16 дни. Дотогава сините ще срещнат Ботев Пловдив на „Георги Аспарухов“ (30 април, събота), Черно море на „Тича“ (в уикенда на 7-8 май), а след това идва финалът за купата срещу ЦСКА-София (11 май, сряда, 19:00 часа). С успех срещу армейците всичко е ясно – тимът се завръща на континенталната сцена. Но пътят дотам може да бъде извървян и през първенството, защото при червена купа третото място в Първа лига ще праща директно в ЛК, а четвъртото на бараж срещу седмия в подреждането. В момента сините са пети, но само на 2 пункта зад четвъртия Черно море. Изоставането им от третия Ботев Пд пък е 6 точки. Тоест с 2 шампионатни победи срещу тези съперници работата ще може да се счита за почти свършена, още повече че в заключителните два двубоя идват визита на Славия и домакинство на Лудогорец – отбори, които вече са се пуснали от хорото.

С успеха над разградчани и в реванша Левски постигна две неща – доказа на себе си, че е способен на нещо повече, а наред с това отправи ясен знак към съперниците си. Направи го по категоричен начин, надигравайки в рамките на дни за втори път хегемона на България. Подчини го със здрава игра в защита, разнообразна в средата на терена и нестандартна в предни позиции.

Всъщност отбраната остави само един реален шанс на разградчани. Той бе в края на първата част, когато 17-годишният вратар Пламен Андреев отказа Кирил Десподов. Прогресът е огромен, при това с двама, дошли през зимата – Сундберг и Ван дер Каап, и един в края на лятото – Кордоба. За силата на ариергарда говорят и цифрите. През пролетта в 8 мача в Първа лига отборът е опазил 6 пъти вратата си без попадение, а освен това има 2 сухи мрежи в 3 мача за Купата.

В средата на терена бе удоволствие да се гледа как футболистите пренасят „триъгълниците“ от тренировките в игрова обстановка. Всеки от новите дава добавена стойност, а Уелтън, Филип Кръстев и Илиян Стефанов започват да си изграждат статут на звезди.

Левски крачи уверено по добър път, но по него има и камъни. Тимът все още е млад, въпреки че играе доста зряло. По-лошото е, че към момента кадровият потенциал е скромен. И всяко наказание или контузия може да се отрази. В момента с картони висят Марин Петков и Уелтън, но скоро официалните предупреждения могат да натежат и при други.

Следващите три двубоя ще покажат какъв ще е сезонът за Левски. В началото той бе катастрофален, но пълната метаморфоза вече е в ход. Още само няколко крачки до синьо лято. Способни ли са на това от „Герена“?

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“