Левски лети след взета Купа

0
Снимка: levski.bg
- -

Четири дни, след като вдигна Купата на България, Левски излиза за предпоследния си тест в първенството днес – гостуване на Славия. Ако се вярва на статистиката, „сините“ би трябвало поне да не паднат на „Овча Купел“, пише „Мач Телеграф“. Тя показва, че досега те са имали 14 мача в Първа лига, броени дни след спечелване на Купата, като от тях са загубили само веднъж. Цели 10 пъти пък са спечелили отново, използвайки инерцията и радостта от вдигнатия дни по-рано трофей. В три случая пък се задоволявали с равенство.

Интересното е, че единствената загуба, дошла след вдигане на Купата, е не в мач от същия сезон, а от началото на следващия. Става дума за събития от края на август 1970 година. Най-напред на 25-и „сините“ бият ЦСКА с 2:1 и печелят Купата за сезон 1969/70. Четири дни по-късно – на 29-и те падат във Варна от Черно море с 1:2 в първия кръг от сезон 1970/71.

При спечелването на предишната Купа на България – през 2007-а, пак с треньор Станимир Стоилов, „сините“ биха Литекс с 1:0 в Стара Загора след продължения. Любопитното е, че 4 дни по-късно в последен кръг от първенството разгромиха същия съперник на „Герена“ с 6:2 и получиха за 25-и път шампионската титла.