Левски заяви дубъл в Трета лига! Броят на отборите ще е рекорден

0
Снимка: levski.bg
- -

Рекорден брой отбори ще участват от новия сезон 2022/23 в Югозападната Трета лига, установи проверка на „Тема Спорт“ в БФС. Дивизията се очаква да е от 24 тима. Те почти сигурно ще бъдат разделени в две подгрупи от по 12, като първите два от всяка ще играят финални плейофи за определяне на новака във втория ни ешелон за сезон 2023/24. В редовния дял тимовете ще играят по три пъти помежду си – общо 33 кръга.

Големият брой участници идва от факта, че Славия и Левски са заявили дублиращи отбори, а ЦСКА 1948, който вече има втори състав във Втора лига, пуска трети в трета дивизия по подобие на Лудогорец на Североизток.

От втория ешелон изпаднаха вече два отбора, които автоматично отиват на Югозапад – Марек Дупница и Септември Симитли, а Царско село обяви, че напуска професионалните структури и от новия сезон ще има право да започне в Трета лига.

Това означава 6 нови състава. В момента Югозападната Трета лига е от 20 клуба. Първият, който влиза във втория ешелон, вече е ясен – Беласица. От дивизията изпадат три – два са известни – Левски Чепинци и дубълът на Пирин Благоевград. Два кръга преди края третият изпадащ е Хебър Пз II, но застрашени са още няколко отбора, като най-близо до опасната зона са Вихрен и Ботев Ихтиман.

При един влизащ и три изпадащи групата остава с 16 тима. Към тях от следващия сезон трябва да се присъединят шестте отбора, за които вече стана дума – Марек, Септември Сим, Левски II, Славия II, ЦСКА 1948 III и Царско село, плюс два новака от четвърта дивизия (зони София град, област, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник), които предстои да играят квалификации. Така бройката на участниците от следващия сезон в Югозападната Трета лига нараства до внушителните 24. Всичко това обаче под едно голямо условие – ако няма отказали се клубове.