Билал Бари с изумително постижение

0
Снимка: levski.bg
- -

През изминалия сезон Левски направи нещо, което много рядко се случва – реално изкара целия сезон само с един централен нападател – Билал Бари. Мароканецът реално бе незаменим, поради липсата на каквато и да е конкуренция. Само в началото на сезона и то за кратко имаше други изпълнители на върха на атаката. При загубата от Славия с 1:2 на „Герена“ в първия кръг например, като единствен нападател в схемата на Живко Миланов тогава излезе Марин Петков. В хода на мача там заставаше Борислав Цонев, а при загубата от Арда с 0:2 в третия кръг на върха на атаката започна Андриан Краев. В тези моменти Билал Бари беше пускан от Живко Миланов на фланга.

Така или иначе обаче Бари единствен не излезе от състава в нито един мач през целия сезон, отбелязва „Мач Телеграф“. Последният чист нападател, който постигна това в Левски бе Бабатунде Адениджи през 2016/17. Тогава нигериецът, заедно с ганайското крило – Франсис Нар играха във всички 36 мача. Както се вижда – все играчи от Африка, какъвто е и Бари. Любопитното при него обаче е, че той не е пропуснал мач не само през този сезон, а и през миналия, след като дебютира. За първи път той облече екипа на Левски при гостуването на Етър на стадион „Ивайло“ във Велико Търново, което се игра на 21 февруари 2021 година и завърши 0:0. От този мач насам за почти година и половина Бари игра във всичките 46 шампионатни мача на Левски. В първите 25 от тях той така и не вкаpa гол. Станимир Стоилов го защити, казвайки, че той много се труди в тренировките и головете ще дойдат. В крайна сметка при 26-я си шампионатен мач той се отпуши и вкара победен гол за успеха с 2:1 над Локомотив Сф на стадион „Васил Левски“. Общо в първенството вкара 10 гола, от които 6 за първенство и 4 за Купата на България.

През пролетта пък вкара само два пъти – по веднъж и в двата турнира – все във вратата на Лудогорец.

Освен споменатите африканци, през 21-и век имаше още трима играчи, които играха във всички мачове в даден шампионат, като двама бяха вратари – Пламен Илиев и Боян Йоргачевич. Заедно с Илиев в 30 срещи през сезон 2011/12 игра и Иван Цветков, който тогава беше на 32 години.

Интересното е, че преди него – през 90-те години последен това беше постигал също на преклонна футболна възраст легендарен играч като Пламен Гетов. През 1992/93 той почти сам направи Левски шампион като вкара 26 гола. Остава да видим на колко поредни мача без отсъствие от състава ще спре серията на Билал Бари.