Левски с почти 50% шанс за трофей и през новия сезон

0
Снимка: levski.bg
- -

Левски изпълни две много важни мисии през изминалия сезон. Цел номер 1 беше завръщането в Европа. Второто и не по-малко важно за привържениците на клуба беше да дойде краят на дългогодишната липса на трофей. Това също се случи, а от днес на дневен ред вече е новият сезон. Неговото начало е подходящ повод да видим, какви са шансовете за втора поредна година да бъде взет поне един трофей в клубната витрина. За целта „Мач Телеграф“ провери как се развиват събитията след сезони, като предишния, в които Левски не е шампион, но взима Купата.

До момента е имало 13 такива. След 6 от тях „сините“ са се възползвали от инерцията от спечелената Купа и са успявали да вземат трофей и през следващия сезон. Или с други думи през този, който предстои, поне с оглед историята и статистиката, шансовете на Левски да вземе поне едно от двете най-големи отличия в страната възлизат на 46,15%. Интересното е, че по-често е взимана титлата – 4 пъти, а Купата – 3. Сборът е 7, а не 6, тъй като в един от въпросните сезони тимът стига до дубъл, вдигайки и двата трофея. Това става през 1976/77, след като в предходния сезон тимът е втори в първенството, но се утешава с паметна победа на финал за Купата над ЦСКА с 4:3 след продължения.

Първият период на Станимир Стоилов в Левски започна както и втория – без титла, но със спечелване на Купата. Дебютът на Мъри като наставник бе през 2004/05, като и тогава вторият по значимост трофей в страната бе вдигнат след успех на финала над ЦСКА. „Червените“ тогава бяха победени с 2:1. През следващия – 2005/06 Стоилов върна и титлата на „Герена“ след 4-годишна пауза.

Друг любопитен факт, свързан със сегашния треньор на Левски, е, че неговата кариера като играч в клуба също стартира с по-слаби резултати в първенството, но и с вдигане на Купи. През 1991-а Левски финишира шести в първенството, но взе другия възможен трофей след победа на финала над Ботев Пд във Велико Търново с 2:1. През следващия сезон 1991/92 „сините“ се изкачиха до второто място, но пак взеха Купата след успех с 5:0 на Пирин Бл в Пазарджик, за който два гола вкара именно Мъри.

Освен споменатия случаи от 2006 година, Левски е вдигал титлата след сезон със спечелена Купа още през 1968, 1977 (за дубъла тогава също стана дума), както и през 1993 година.